Μέτρα ατομικής προστασίας μετά την καραντίνα

Μέτρα ατομικής προστασίας μετά την καραντίνα

Τι πρέπει να προσέχουμε στον χώρο εργασία μας

Η σταδιακή επαναφορά μας στα κοινωνικά πλαίσια, μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κοροναϊού, έρχεται συνοδεύομενη από πολλές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής. Πλέον είναι απαραίτητα μέτρα προστασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ατομική αλλά και η συλλογική υγεία και είναι σημαντικό κάθε πολίτης να αντιληφθεί την επιτακτικότητα της υλοποίησης τους. Η πνευμονολόγος Σπηλιωτοπούλου Ανδρομάχη μας εξηγεί αναλυτικά.

Οι αρμόδιοι φορείς δημόσιας υγείας έχουν δώσει οδηγίες που αφορούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, δηλαδή:

  • Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, καλύπτουμε πάντοτε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας. Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο. Επιπλέον αποφεύγουμε επαφές με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με κάποια χρόνια νόσο.
  • Όταν απομακρυνόμαστε από το σπίτι, είναι σημαντικό να παίρνουμε μαζί μας μάσκα, γάντια, αντισηπτικό. Τα ρούχα που επιλέγουμε να φοράμε, ιδανικά θα πρέπει να είναι βαμβακερά, επειδή μπορούν να πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες για να απολυμανθούν.
  • Για τις μετακινήσεις μας, προτιμάμε το περπάτημα εάν πρόκειται για κοντινές αποστάσεις, προκειμένου να αποφύγουμε πιθανό συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  •  Αν επιλέξουμε να μετακινηθούμε με μέσα μαζικής μεταφοράς, η χρήση μάσκας και γαντιών είναι άκρως απαραίτητη και είναι σημαντικό να μην αγγίζουμε το πρόσωπο και τα μάτια μας.

Τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε στον χώρο εργασία μας περιγράφονται παρακάτω:

  • φτάνοντας θα πρέπει να πλύνουμε επιμελώς τα χέρια μας με σαπούνι και νερό. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τον ορθό τρόπο πλύσης των χεριών μας
  • απολυμαίνουμε το γραφείο, τον υπολογιστή, το τηλέφωνο και γενικά ότι πρόκειται να ακουμπήσουμε και το επαναλαμβάνουμε εάν έρθει σε επαφή κάποιος τρίτος, με αυτά
  •  αν εργαζόμαστε μόνοι δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα. Στην περίπτωση που είναι και άλλοι εργαζόμενοι στον χώρο συστήνεται να την φοράμε και μάλιστα να έχουμε μαζί μας και "εφεδρική" σε περίπτωση που η πρώτη υγρανθεί.

Κατά την επιστροφή μας στο σπίτι έπειτα από κάθε έξοδο, θα πρέπει να βγάλουμε τα ρούχα μας σε συγκεκριμένο σημείο. Μπορούμε είτε να τα πλύνουμε άμεσα σε υψηλή θερμοκρασία, πάνω από 60 βαθμούς ή τα αφήσουμε 2-3 μέρες να αεριστούν σε σημείο που δεν έρχονται επαφή με άλλα ρούχα. Στην συνέχει θα πρέπει να σιδερωθούν με καυτό σίδερο. Την τσάντα μας και τα παπούτσια μας εφόσον θέλουμε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να τα απολυμάνουμε.

Στην περίπτωση που παρουσιάσουμε συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας και να παραμείνουμε στο σπίτι. Εάν είναι δυνατόν αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές για διάρκεια τουλάχιστον 14 ημερών. Επίσης δεν πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο εάν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος, δεν λαμβάνουμε αντιβιοτικά και αντι-ιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και φυσικά  τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.

Για περισσότερες πληροφορίες:  www.pneumonologos-spiliotopoulou.gr