Σύγχρονες επεμβάσεις για θεαματική αλλαγή στήθους

Σύγχρονες επεμβάσεις για θεαματική αλλαγή στήθους

Ποιες είναι οι πιο διαδεδομένες επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής μαστού

Η αισθητική χειρουργική του μαστού είναι ένας κλάδος της πλαστικής χειρουργικής που εξελίσσεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια τόσο ως προς τις τεχνικές όσο και ως προς τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Περιλαμβάνει επεμβάσεις εξαιρετικά δημοφιλείς, καθώς δίνουν λύση σε προβλήματα όχι μόνο εμφάνισης αλλά και υγείας του ατόμου, ενώ είναι ταυτόχρονα και ασφαλείς

Τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αισθητική χειρουργική του μαστού αφορούν στην εικόνα, την υφή, τη συμμετρία των μαστών αλλά και την λειτουργική επίδρασή τους στη γυναίκα. Η γιγαντομαστία, η υπέρμετρη δηλαδή αύξηση του μεγέθους των μαστών που επηρεάζει τη στάση σώματος της γυναίκας και προκαλεί μυοσκελετικά άλγη άλλα και προβλήματα καθημερινότητας είναι μια συχνή παθολογία που αντιμετωπίζεται με επιτυχία. Αντίθετο πρόβλημα αποτελεί η απώλεια του όγκου των μαστών με συνοδό πτώση και χαλάρωση του δέρματος. Συγγενή δε προβλήματα όπως η εκσεσημασμένη ανισομαστία και οι εισέχουσες θηλές είναι παρόμοιες αισθητικές διαταραχές που διορθώνονται χειρουργικά. Δεν πρέπει τέλος να ξεχνάμε τις περιπτώσεις ενός υγιούς μαστού δίπλα σε έναν απακατεστημένο μετά από μαστεκτομή μαστό, όπου κάποια επέμβαση συμμετρίας είναι ενδεχόμενο να είναι απαραίτητη.

Ποιες είναι οι πιο διαδεδομένες επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής μαστού;

Μειωτική μαστών

Σε περιπτώσεις γιγαντομαστίας, ειδικά όταν επηρεάζει την ποιότητα ζωής της γυναίκας, καθώς και μετά από μεταστεκτομή και αποκατατάσταση για να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος μαστού, εξαιρετική επιλογή από άποψη αποθεραπείας και αποτελέσματος, αποτελεί η επέμβαση μείωσης η οποία περιλαμβάνει εκτομή μαζικού αδένα μαζί με δέρμα και ανακατασκευή του μαστού σε μικρότερο σχήμα, καλύτερη θέση στο θώρακα και τη θηλή σε προέχον σημείο του μαστού.

Ανόρθωση μαστού ή μαστοπηξία

Με την πάροδο των ετών οι μαστοί χάνουν την σφριγηλότητα, την ελαστικότητα και την νεανική τους μορφή. Οι εγκυμοσύνες, οι αλλαγές στο βάρος, η χαλάρωση του δέρματος λόγω γήρανσης επηρεάζουν την εικόνα του στήθους. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ανόρθωση στήθους μπορεί να αποκαταστήσει το πρόβλημα. Στη διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος, η θηλή μετατοπίζεται προς τα πάνω και το δέρμα γύρω από την θηλαία άλω έλκεται, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ανάπλαση του στήθους.

Αυξητική στήθους

Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται με την τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης. Τα τελευταία χωρίζονται σε ανατομικά ή στρόγγυλα. Τοποθετούνται μέσω μια τομής η οποία γίνεται στη θηλαία άλω, την μασχάλη ή την υπομαστική πτυχή.

Παρασκευή Λιάκου M.D, PhD, FEBS 
Χειρουργός Μαστού