Τι είναι η πνευμονιοκοκκική νόσος και πόσο απειλεί την υγεία μας

Τι είναι η πνευμονιοκοκκική νόσος και πόσο απειλεί την υγεία μας

Ποιες είναι οι ηλικιακές ομάδες κινδύνου

Από το 2010 που ξεκίνησε να παρατηρείται και μέχρι το 2060, που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί, αναμένεται μεγάλη ποιοτική αλλαγή, στον  παγκόσμιο πληθυσμιακό χάρτη, καθώς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο μέσος όρος ηλικίας θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ συνδυαστικά υπολογίζεται, ότι θα μειώνονται οι δείκτες γεννήσεων.

Αυτό το σενάριο αναμένεται να επιβαρύνει  τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες παγκοσμίως.

Κυβερνήσεις, οργανισμοί, αλλά και οι πολίτες, καλούνται άμεσα να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που σχετίζονται με τον τριπλασιασμό των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, έως το 2060, με σκοπό τη βέλτιστη μείωση της δαπάνης υγείας και νοσηλείας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, εμφανίζει ήδη συμπτώματα δημογραφικής γήρανσης, καθώς το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών αναμένεται να φθάσει το 32% έως το 2050, από 18% που είναι σήμερα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ζούμε καλύτερα;

Όσο το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, γίνεται απαραίτητο  να υιοθετήσουμε, δια βίου, προληπτικές συμπεριφορές σε θέματα υγείας, ώστε να μεγαλώνουμε ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Έκτος από τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και άσκησης και της αποχής  από το κάπνισμα, σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της διάρκειας και της ποιότητας ζωής, παίζουν ο τακτικός εμβολιασμός και οι προληπτικοί έλεγχοι υγείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αύξηση στη δαπάνη υγείας, δεν προκαλείται από αυτήν καθ’ αυτήν τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά από τη γήρανση χωρίς καλή υγεία, μεταξύ άλλων. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που αντιμετωπίζουν τη φυσική αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθίστανται ολοένα και πιο ευπαθή σε νόσους, οι οποίες, ωστόσο προλαμβάνονται με εμβολιασμό (π.χ. πνευμονιοκοκκική πνευμονία, γρίπη, τέτανος και ηπατίτιδα Β).

Γιατί θεωρείται τόσο αναγκαίος ο εμβολιασμός ενάντια στην πνευμονιοκοκκική πνευμονία;

H πνευμονιοκοκκική νόσος αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας. Προκαλεί,ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, 1,6 εκατομμύρια θανάτους, με θύματα, κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς με πνευμονιοκοκκική πνευμονία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παράλληλη εμφάνιση οξέος καρδιακού επεισοδίου, όπως το έμφραγμα μυοκαρδίου, η σοβαρή αρρυθμία και η εμφάνιση ή η επιδείνωση συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Ποιο το οικονομικό φορτίο της πνευμονίας;

Η πνευμονία ενέχει και υψηλό οικονομικό κόστος για το ελληνικό σύστημα υγείας, κυρίως λόγω του κόστους νοσηλείας. Σε μελέτη που εκπονήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Η Σωτηρία”, το μέσο άμεσο κόστος της πνευμονίας κοινότητας για τους νοσηλευόμενους ασθενείς (μέση διάρκεια νοσηλείας 11,35 ημέρες) υπολογίστηκε στα 7.406,56€, όταν το αντίστοιχο κόστος στους εξωτερικούς ασθενείς δεν υπερέβη τα 110€.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου;

Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός για πνευμονιόκοκκο συστήνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ 2018-19) σε όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών (η ηλικία αποτελεί αυτοτελή παράγοντα κινδύνου).

Υπάρχουν ομάδες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν;

Οι ενήλικες 19 έως 64 ετών που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, είναι καλό να εμβολιάζονται. Σε αυτές τις ομάδες ανήκουν, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, με χρόνια καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, όπως επίσης όλο το υγειονομικό προσωπικό και οι συστηματικοί καπνιστές.

Πώς συσχετίζονται η πνευμονία με τη γρίπη; Πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα και τα δύο εμβόλια;

Μπορεί να υπάρξει επιπλοκή της σοβαρής γρίπης, με πνευμονιοκοκκική πνευμονία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι νοσηλείες, ακόμη και οι θάνατοι.Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η λοίμωξη από γρίπη διευκολύνει τη μόλυνση και νόσηση από πνευμονιόκοκκο, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Συνεπώς είναι σημαντικό οι ασθενείς που έχουν ένδειξη (π.χ. ενήλικες 65+ ετών, ασθενείς με χρόνια νοσήματα) να λάβουν ταυτόχρονα τους συνιστώμενους εμβολιασμούς τόσο για τον πνευμονιόκοκκο όσο και την εποχική γρίπη.

Επομένως, ο σωστός, συνδυαστικά και ποιοτικά, εμβολισμός και η τακτική του επανάληψη, συντελεί στην ανοσοποίηση των ενηλίκων, τους επιτρέπει να «μεγαλώνουν με υγεία» και καθιστά δυνατή την ενεργό και παραγωγική γήρανση.