Μάθε τα πάντα και σωστά για τα κονδυλώματα

Μάθε τα πάντα και σωστά για τα κονδυλώματα

Ο ιός, η μετάδοση και η θεραπεία

Κονδυλώματα είναι οι λοιμώξεις των βλεννογόνων από των ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου HPV και αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Όταν οι λοιμώξεις αυτές είναι κλινικά συμπτωματικές οι βλάβες συχνά δεν ανιχνεύονται με το ποσοστό που εμφανίζει επισκοπικά ανιχνεύσιμες κλινικές βλάβες να αγγίζει μόλις το 2%.

Ο ΙΟΣ

Ο HPV είναι ένας DNA papova-ιός του οποίου ο πολλαπλασιασμός πραγματοποιείται στους πυρήνες των μολυσμένων επιθηλιακών κυττάρων. Οι τύποι του ιού που μπορούν να μολύνουν το γεννητικό σύστημα είναι περισσότεροι από 20, με πιο συνηθισμένους τους 6 και 11, ακολουθούμενοι από τους τύπους 16,18,31,33 οι οποίοι συσχετίζονται σημαντικά με δυσπλασία των γεννητικών οργάνων, ακόμα και καρκίνο. Ο ιός μπορεί να μολύνει οποιοδήποτε σεξουαλικώς ενεργό άτομο, ωστόσο, παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη από HPV αποτελούν:

• Ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων του ίδιου ή του συντρόφου του

• Εξωτερικά κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων του συντρόφου

• Άλλα ΣΜΝ

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η μετάδοση των κονδυλωμάτων πραγματοποιείται μέσω της σεξουαλικής επαφής -γεννητικής, στοματογεννητικής ή/και πρωκτογεννητικής-. Ωστόσο, οι περισσότερες λοιμώξεις εξαιτίας του ιού είναι ασυμπτωματικές, υποκλινικές ή αδιάγνωστες καθώς μόλις το 1% αναπτύσσει εξωτερικά κονδυλώματα. Ο χρόνος επώασης ποικίλει από αρκετές εβδομάδες έως μήνες ή, ακόμη, και χρόνια. Οι βλάβες μπορεί να διαρκέσουν από μήνες έως χρόνια ενώ στα συμπτώματα μπορεί να συγκαταλέγονται κνησμός, αιμορραγία, κολπικό ή ουρηθρικό έκκριμα και καύσος.

Ο HPV είναι ιδιαίτερα λοιμογόνος με βασικό χρόνο επώασης από 3 εβδομάδες έως 8 μήνες. Οι περισσότεροι από αυτούς που αναπτύσσουν κονδυλώματα θα τα εμφανίσουν μέσα σε 2-3 μήνες από τη μόλυνση. Το 10-30% των περιπτώσεων σημειώνουν αυτόματη υποστροφή μέσα σε διάστημα 3 μηνών που έρχεται ως ικανοποιητική κυτταρική ανοσολογική απάντηση.

ΦΥΛΟ

Ο ιός συναντάται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, στις περισσότερες των περιπτώσεων αναπτύσσοντας κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή/και το στοματοφάρυγγα.
Τα κονδυλώματα δεν αποτελούν απλά ένα αισθητικό πρόβλημα, καθώς στα σημεία που εμφανίζονται μπορεί να συνυπάρχουν και στελέχη υψηλού κινδύνου, τα οποία σχετίζονται με εκδήλωση κυτταρικών δυσπλασιών και καρκίνου.

Επομένως αν δεν υπάρξει θεραπεία, είναι αναπόφευκτη τόσο η επιμόλυνση μεταξύ των συντρόφων, όσο και η μεταφορά του ιού από τα εξωτερικά στα εσωτερικά όργανα.

Θεραπεία

Τα κονδυλώματα απαιτούν συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση η οποία πραγματοποιείται πάντα από εξειδικευμένο δερματολόγο-αφροδισιολόγο. Στα Dermability Clinics, o Δρ. Χάρης Σιάτρας εφαρμόζει μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες εξάλειψης των κονδυλωμάτων μέσω του πιο σύγχρονου Laser CO2 EdgeONE που προσφέρει την ασύγκριτη ακρίβεια ως χειρουργικό εργαλείο επιτυγχάνοντας την άμεση απαλλαγή του προβλήματος.

Πρόκειται για μια ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο με σύντομο χρόνο αποθεραπείας, επιτρέποντας στον ασθενή να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Στα πλεονεκτήματα της θεραπείας συγκαταλέγεται και το γεγονός πως δεν δημιουργούνται ουλές ή δυσχρωμίες στο δέρμα. Φυσικά συστήνεται επανεξέταση ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα και να εξαλειφθούν τυχόν νέες βλάβες.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.dermability-clinics.gr