Τενοντίτιδα ώμου: Πώς εκδηλώνεται και τι μπορούμε να κάνουμε για την αντιμετωπίσουμε!

Τενοντίτιδα ώμου: Πώς εκδηλώνεται και τι μπορούμε να κάνουμε για την αντιμετωπίσουμε!

Η θεραπεία της τενοντίτιδας εξαρτάται από την σοβαρότητα της πάθησης, την ηλικία του ατόμου, το ιστορικό του και φυσικά την γενικότερη κατάσταση της υγείας του

Συμπτώματα όπως πόνος, οίδημα, ευαισθησία ή ερυθρότητα στην περιοχή του ώμου συχνά λειτουργούν σαν μηχανισμός ειδοποίησης και συνδέονται με φλεγμονή του τένοντα γνωστή ως τενοντίτιδα ώμου. Παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την εμφάνιση της τενοντίτιδας είναι η έντονη μυϊκή δραστηριότητα, η χρονική διάρκεια της καταπόνησης και η ανατομία της ωμικής ζώνης. Η τενοντίτιδα ώμου στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα υπερβολικής πίεσης στον τένοντα από παρακείμενες δομές.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης τενοντίτιδας ανήκουν οι αθλητές (τενίστες, κολυμβητές κτλ), άτομα που κάνουν χειρωνακτική εργασία, οι γυναίκες (καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ασβεστοποιό τενοντίτιδα), άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή υποθυρεοειδισμό κ.α.

Η διάγνωση είναι απλή και προκύπτει με βάση το ιστορικό και την κλινική εικόνα του ασθενούς. Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση ο γιατρός θα ζητήσει να γίνει υπερηχογράφημα στην περιοχή του ώμου, ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία της τενοντίτιδας εξαρτάται από την σοβαρότητα της πάθησης, την ηλικία του ατόμου, το ιστορικό του και φυσικά την γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Το θεραπευτικό πλάνο συνήθως περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση
  • Εφαρμογή πάγου
  • Ανάρτηση του ώμου
  • Αντιφλεγμονώδης και αναλγητικές αλοιφές
  • Ενδοαρθρικές εγχύσεις κολλαγόνου
  • Χειρουργική επέμβαση (σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις)

Στις περιπτώσεις οξείας τενοντίτιδας όταν ο πόνος υποχωρήσει, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με φυσικοθεραπεία. Σε περιπτώσεις χρόνιας τενοντίτιδας επειδή τα συμπτώματα είναι πιο ήπια μπορεί να ξεκινήσει αμέσως. Μέσω της φυσικοθεραπείας επιτυγχάνεται μυϊκή χαλάρωση, μείωση του πόνου, αύξηση της ελαστικότητας συνδέσμων και τενόντων και διατήρηση της κινητικότητας της άρθρωσης.

Αντίστοιχα αποτελέσματα δίνει και ο βελονισμός, όχι μόνο στην τενοντίτιδα αλλά και σε όλες τις παθήσεις του ώμου. Η θεραπεία αυτή εφαρμόζεται πάντα από ιατρό-βελονιστή και στοχεύει στην μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Για περισσότερες πληροφορίες www.physiatros-velonistis.gr