Οστεοπορωτικά κατάγματα: Πόσο συχνά εμφανίζονται, ποιους αφορούν, πώς αντιμετωπίζονται;

Οστεοπορωτικά κατάγματα: Πόσο συχνά εμφανίζονται, ποιους αφορούν, πώς αντιμετωπίζονται;

Ποιο είναι το βασικό σύμπτωμα που πρέπει να σας οδηγήσει στο γιατρό

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα αποτελούν μια πάθηση που αφορά ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων. Μπορούν να προληφθούν; Πώς προκαλούνται; Και πώς αντιμετωπίζονται; Ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης, Λιβέρης Ιάσων, μας εξηγεί αναλυτικά:

Ο όρος οστεοπορωτικό κάταγμα σπονδυλικής στήλης περιγράφει το σπάσιμο ενός ή περισσότερων σπονδύλων μετά ή και χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός, σε άτομα με οστεοπόρωση. Σε αυτούς τους ασθενείς τα οστά είναι πιο εύθραυστα με αποτέλεσμα μια κίνηση όπως η άρση μέτριου βάρους ή ένα απλό πέσιμο που φυσιολογικά δεν θα προκαλούσε πρόβλημα, μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο των σπονδύλων. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα εκδηλώνεται συχνότερα στις γυναίκες και μπορεί να επιφέρουν σφηνοειδή ή αμφίκοιλη παραμόρφωση. Στην πλειοψηφία τους τα κατάγματα είναι συμπιεστικού τύπου, καθώς ο σπόνδυλος συμπιέζεται και σπάει, εξαιτίας της μειωμένης οστικής μάζας.

Το βασικότερο σύμπτωμα που οδηγεί και στον γιατρό, είναι ο πόνος ο οποίος δεν υποχωρεί ούτε με την λήψη αναλγητικών. Για να διαπιστωθεί το πρόβλημα ο γιατρός θα ζητήσει μια ακτινογραφία ή μια μαγνητική τομογραφία σπονδυλικής στήλης.

Να σημειώσουμε πως όταν κάποιος υποστεί το πρώτο κατάγμα είναι πολύ πιθανό να υποστεί και άλλα. Γι΄αυτό άτομα με οστεοπόρωση είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούν τις συμβουλές του γιατρού και να μην αμελούν τον τακτικό έλεγχο ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης τους.

Σε ό,τι αφορά την θεραπεία, η συντηρητική αγωγή όπου ο ασθενής παρέμενε κλινήρης δεν θεωρείται πλέον ενδεδειγμένη, διότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος θρομβώσεων ή λοιμώξεων του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες καινούργιου κατάγματος. Η κυφοπλαστική αποτελεί τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισης. Πρόκειται για μια ασφαλή, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που διενεργείται πάντα από εξειδικευμένο χειρουργό σπονδυλικής στήλης. Διαρκεί περίπου μισή ώρα και ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλά αρκεί η κυφοπλαστική να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από την δημιουργία του κατάγματος.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.orthopaidikos-liveris.gr