Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που περιβάλλει την ουρήθρα και αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο αδένας αυτός παράγει ένα υγρό που προστατεύει και εμπλουτίζει το σπέρμα. Στους άνδρες νεαρής ηλικίας έχει το μέγεθος ενός κάστανου, αλλά σταδιακά αυξάνεται. Ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Κούτσικος Σταμάτιος μας εξηγεί αναλυτικά τι είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και πως αντιμετωπίζεται.

Τι είναι η καλοήθης υπερπλασία προστάτη (ΚΥΠ);

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια καλοήθης πάθηση η οποία προκαλείται από την υπερπλασία (αύξηση αριθμού και μεγέθους) των αδένων του προστάτη. Η υπερπλασία ξεκινάει από την ηλικία των 25 ετών και φτάνει να προκαλεί συμπτώματα σχεδόν στο 50% του ανδρικού πληθυσμού στην ηλικία των 50 ετών.

Τα συνήθη συμπτώματα που εμφανίζονται είναι:

·         Νυκτουρία ( διακόπτουμε τον ύπνο πάνω από μία φορά)

·         Καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης

·         Μειωμένη ή διακοπτόμενη ροή ούρησης

·         Επιτακτικότητα (συχνή ή ξαφνική ανάγκη για ούρηση)

·         Αίσθηση ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης

Βέβαια ασθενείς με αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα πως χρήζουν φαρμακευτικής ή χειρουργικής αντιμετώπισης. Είναι όμως καλό να επισκεφτούν τον Ουρολόγο τους.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση ΚΥΠ είναι η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Φυσικά η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν ως έναν βαθμό την εκδήλωσή της.

Διάγνωση και θεραπεία

Το τρίπτυχο της  διάγνωσης περιλαμβάνει Υπερηχογραφικό έλεγχο ,μέτρηση PSA και δακτυλική εξέταση.Ανάλογα με το απότελεσμα συστήνεται και η αντίστοιχη θεραπεία ή περαιτέρω διερεύνηση, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις που συνυπάρχει και κάποιας μορφής κακοήθεια του προστάτη. Γι’ αυτό και η επίσκεψη στον Ουρολόγο μετά την ηλικία των 50 ετών (ή μετά την ηλικία των 40 ετών εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό) θεωρείται επιβεβλημένη.

Πρόληψη

Σε κάθε περίπτωση οι άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών (ή μετά την ηλικία των 40 ετών εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό) είναι καλό να εξετάζονται μια φορά τον χρόνο προληπτικά. Αυτό σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός διαιτολογίου πλούσιου σε φυτικές ίνες, την συστηματική άσκηση και την ελάττωση του καπνίσματος, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου και εξασφαλίζουν την έγκαιρη και ορθή αντιμετώπισή της.