Αν έχετε πρόβλημα στη χολή, αυτό σας ενδιαφέρει

Αν έχετε πρόβλημα στη χολή, αυτό σας ενδιαφέρει

Οι ύπουλοι εχθροί της χολής, που πιθανόν δεν ξέρετε ότι σας δημιουργούν πρόβλημα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα στη χολή. Γνωρίζατε πως η υπερβολική κατανάλωση κρέατος, αλατιού ή ζάχαρης μπορεί να ενοχοποιείται για παθήσεις που σχετίζονται με τη χολή;

Ο χειρουργός Καφετζής Ηλίας Δημήτριος μας εξηγεί τι ακριβώς είναι  η χολή και ποια συμπτώματα μπορεί να αποτελούν ένδειξη κάποιας πάθησης.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο που έχει σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι. Μέσα σε αυτή συγκεντρώνεται η χολή, το υγρό που βοηθάει στην πέψη των λιπαρών τροφών.

Δυστυχώς οι παθήσεις που σχετίζονται με αυτή στα αρχικά στάδια δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και όταν εμφανιστούν είναι κοινά.

Ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει:

  1. πόνο στην περιοχή της χολής ήπιο ή και έντονο.
  2. διάρροια που επιμένει
  3. τάση για εμετό ή ναυτία
  4. δυσπεψία
  5. υψηλό πυρετό
  6. ανοιχτόχρωμα κόπρανα
  7. σκουρόχρωμα ούρα
  8. ίκτερο

Οι παθήσεις που αφορούν τη χολή είναι :

  • Το χολικό ίζημα (χολική λάσπη)
  • η χολολιθίαση
  • η χολοκυστίτιδα, το εμπύημα και ο  ύδρωπας
  • η παγκρεατίτιδα (από ήπια έως θανατηφόρα) και
  • Ο καρκίνος στη χοληδόχο κύστη

Χολολιθίαση

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για χολολιθίαση (πέτρες στη χολή). Η χολολιθίαση είναι μια ασθένεια που εκδηλώνεται κυρίως σε γυναίκες ( μετά τα σαράντα και που έχουν τεκνοποιήσει) και σε υπέρβαρα άτομα.  Μέσω υπερηχογραφήματος ο γιατρός θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη των λίθων. Η αφαίρεση τους διενεργείται άμεσα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος απόφραξης της ουροδόχου κύστης. Η επέμβαση πλέον γίνεται λαπαροσκοπικά και ονομάζεται λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, με γρήγορη επάνοδο στο σπίτι και στην εργασία.