Βιοχημική Κύηση: Όταν το τεστ είναι θετικό αλλά η εγκυμοσύνη δεν προχωράει

Βιοχημική Κύηση: Όταν το τεστ είναι θετικό αλλά η εγκυμοσύνη δεν προχωράει

Τι είναι και τι μπορεί να σημαίνει για μια μελλοντική εγκυμοσύνη

Όταν ένα ζευγάρι κάνει εξωσωματική, το τεστ εγκυμοσύνης (μέτρηση β-χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα) πρέπει να γίνει ακριβώς 14 ημέρες μετά την ωοληψία. Αν το τεστ αυτό είναι θετικό, τότε η γυναίκα είναι έγκυος. Η β-χοριακή είναι μια ορμόνη που αρχίζει να παράγεται στο σώμα της γυναίκας όταν το έμβρυο εμφυτευτεί στη μήτρα. Ανιχνεύεται στα ούρα και στο αίμα της εγκύου γυναίκας, αλλά γενικά η εξέταση αίματος θεωρείται πιο αξιόπιστη από το τεστ ούρων στο σπίτι.

Η τιμή της β-χοριακής κανονικά πρέπει να διπλασιάζεται κάθε 2 ημέρες, γι' αυτό και ο γιατρός θα σας ζητήσει να επαναλάβετε αυτή την εξέταση. Αν η τιμή διπλασιάζεται φυσιολογικά, τότε αυτό θεωρείται καλό σημάδι για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, η τιμή της β-χοριακής:

• είτε είναι αρχικά θετική αλλά στη συνέχεια δε διπλασιάζεται, αντιθέτως αρχίζει να μειώνεται και τελικά μηδενίζεται ή
• είτε παραμένει σταθερή στην ίδια τιμή και αρχίζει να μειώνεται σταδιακά.

Αυτό λέγεται 'βιοχημική κύηση', πρόκειται δηλαδή για μια εγκυμοσύνη που γίνεται αντιληπτή μόνο από την τιμή της β-χοριακής και δεν υπάρχουν υπερηχογραφικά στοιχεία.

Συμβαίνει μόνο μετά από εξωσωματική;

Η βιοχημική κύηση δεν παρατηρείται μόνο μετά από εξωσωματική. Αν κάποια φορά καθυστέρησε η περίοδός σας 3-4 μέρες, δεν αποκλείεται να συνέβη το ίδιο και σε εσάς, δηλαδή να είχατε μια βιοχημική κύηση από φυσιολογική σύλληψη. Σε αυτή την περίπτωση, η γυναίκα δεν έχει καμία ένδειξη ότι είναι έγκυος και απλά αντιλαμβάνεται ότι καθυστέρησε η περίοδός της. Με λίγα λόγια, η βιοχημική κύηση δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.

Οι γυναίκες που κάνουν εξωσωματική παρακολουθούν πολύ στενά όλη τη διαδικασία, κάνουν συχνά εξετάσεις κι έτσι αντιλαμβάνονται ότι είχαν μια βιοχημική κύηση. Αν δεν έκαναν την εξέταση της β-χοριακής την ημέρα που πρέπει, τότε ίσως να μην είχαν μάθει πότε ότι είχαν μια βιοχημική εγκυμοσύνη.

Φυσικά, η απογοήτευση είναι μεγάλη όταν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση. Το πολυπόθητο θετικό αποτέλεσμα ήρθε, αλλά όχι και η εγκυμοσύνη...

Γιατί συμβαίνει;

Μια βιοχημική εγκυμοσύνη είναι στην πραγματικότητα μια αποβολή που συμβαίνει πολύ νωρίς και μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Τις πιο πολλές φορές οφείλεται σε παθολογικό έμβρυο, δηλαδή έμβρυο με χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Αν το έμβρυο δεν έχει το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων τότε δεν μπορεί να επιβιώσει. Αυτό αποτελεί μια άμυνα της φύσης: ένα έμβρυο δεν εξελίσσεται όταν έχει σοβαρά προβλήματα και άρα δε θα είναι βιώσιμο. Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι γενικά τυχαία γεγονότα, αλλά είναι πιο συχνές στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες.

Βιοχημική κύηση μπορεί να προκύψει σε μια γυναίκα αν δεν είναι δεκτικό το ενδομήτριο ή γενικά λόγω ανωμαλιών στη μήτρα της, για παράδειγμα αν υπάρχει διάφραγμα μήτρας, ινομυώματα ή πολύποδες. Αλλά και η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς είναι υπεύθυνη για βιοχημικές κυήσεις και γενικά για αποβολές. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς ελέγχουν όλο μας το σώμα, γι' αυτό είναι απαραίτητο μια γυναίκα που προσπαθεί για μωράκι να έχει ελέγξει το θυρεοειδή της. Η κατάσταση της μήτρας και του θυρεοειδούς της γυναίκας σίγουρα πρέπει να ελέγχονται πριν ένα ζευγάρι προχωρήσει σε προσπάθεια με εξωσωματική.

Τι σημαίνει για μια μελλοντική εγκυμοσύνη;

Επειδή συνέβη μια φορά, δε σημαίνει ότι θα ξανασυμβεί! Η βιοχημική κύηση δεν είναι κακό σημάδι για μια επόμενη προσπάθεια, αντιθέτως θεωρείται προτιμότερο αποτέλεσμα από ένα εντελώς αρνητικό τεστ β-χοριακής, γιατί επιβεβαιώνει ότι κάποια αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία. Βέβαια, συναισθηματικά, προκαλεί μεγάλη στεναχώρια και απογοήτευση...

Το ζευγάρι πρέπει να συνέλθει ψυχολογικά, να αφήσει πίσω του αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία και να προχωρήσει σε μια νέα προσπάθεια. Ένα σημαντικό βήμα είναι η συζήτησή σας με το γιατρό σας. Ο γιατρός ενδεχομένως να σας ζητήσει να κάνετε κάποιες επιπλέον εξετάσεις για να γίνουν πιο ξεκάθαρα τα αίτια της βιοχημικής κύησης. Ο στόχος είναι η επιτυχία της επόμενης προσπάθειάς σας, το θετικό τεστ β-χοριακής αλλά και η φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης!

Το πραγματικό πρόβλημα είναι όταν ένα ζευγάρι έχει επαναλαμβανόμενες βιοχημικές κυήσεις, είτε φυσιολογικά είτε από εξωσωματική. Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα απαιτείται λεπτομερής διερεύνηση και εξετάσεις με στόχο να εντοπίσουμε την αιτία, αλλά και τη λύση του προβλήματος.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου εξωσωματικής Γέννημα IVF και κλείστε σήμερα ραντεβού με την πιο εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα.