Champions League – Η διοργάνωση των πλουσίων του ποδοσφαίρου

Champions League – Η διοργάνωση των πλουσίων του ποδοσφαίρου

Επιβεβαιώνεται ότι στην διοργάνωση προχωρούν οι οικονομικά ισχυρότερες ομάδες

Το Champions League επιβεβαιώνεται ως η διοργάνωση για τους πλούσιους, όπως επισημαίνει το ιταλικό περιοδικό Panorama, αφού μεταξύ των 8 ομάδων που προκρίθηκαν στους προημιτελικούς της διοργάνωσης, υπάρχουν τέσσερις του top-5 της σχετικής κατάταξης της «Deloitte Football Money League».

Ειδικότερα, συνολικά οι 8 ομάδες της προημιτελικής φάσης της διοργάνωσης έχουν κύκλο εργασιών περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της φάσης των ομίλων, η ομάδα με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών πήγε 56 φορές καλύτερα (73,7%), ένω μόνο έναν στους τέσσερις αγώνες (26,3%) κέρδισε ο σύλλογος με χαμηλότερο κύκλο εργασιών.

Η πλουσιότερη ομάδα στα προημιτελικά είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, κάτοχος του τροπαίου, με κύκλο εργασιών 674,6 εκατομμύρια ευρώ, η οποία ωστόσο βρίσκεται πίσω από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κατάταξη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έχει αποκλειστεί, κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 31ης Δεκεμβρίου του 2017, δηλαδή μέσα σε 4 μήνες, είχε έσοδα περίπου 185 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2017-'18, οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν συνολικά έσοδα περίπου 345 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο Top-5 από τις ομάδες που προκρίθηκαν, εκτός από την Ρεάλ Μαδρίτης, υπάρχουν επίσης η Μπαρτσελόνα (648,3 εκατ. ευρώ), η Μπάγερν (587,8 εκατ. ευρώ) και η Μάντσεστερ Σίτι (527,7 εκατ. ευρώ). Τέλος, ο κατάλογος των 6 που βρίσκονται στο Top-10 ολοκληρώνεται από τη Λίβερπουλ (424,2 εκατ. ευρώ) και τη Γιουβέντους (405,7 εκατ. ευρώ). Η άλλη υπερδύναμη, εκτός από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που έμεινε εκτός διοργάνωσης, είναι η Παρί Σεν Ζερμέν, παρά τις επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων τα τελευταία 7 χρόνια.

Η τάση αυτού του Champions League επιβεβαιώνει έτσι την τάση των τελευταίων ετών. Από το 2010 έως σήμερα μόνο η Ιντερ και η Τσέλσι κατάφεραν να κατακτήσουν το τρόπαιο, ακόμη και αν ξεκινούσαν από μια θέση λιγότερο από την Top-5 για τον κύκλο εργασιών τους.