Clasico μέσα στο καταμεσήμερο για χάρη του ασιατικού κοινού

Clasico μέσα στο καταμεσήμερο για χάρη του ασιατικού κοινού

Στη 1 το μεσημέρι (ώρα Ισπανίας) θα ξεκινήσει το ντέρμπι ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα

Η λογική λέει ότι τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ντέρμπι διεξάγονται βραδινές ώρες, όταν το ποδοσφαιρόφιλο τηλεοπτικό κοινό είναι... στημένο στις οθόνες για να τα παρακολουθήσει και οι συνθήκες είναι ιδανικές για τους οπαδούς στις εξέδρες. Όμως οι καιροί αλλάζουν, κι έτσι το clasico του ισπανικού πρωταθλήματος ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, το ερχόμενο Σάββατο, δεν θα διεξαχθεί βράδυ, αλλά μόλις στη 1 το μεσημέρι (2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος)!

Ο λόγος είναι απλός: η ισπανική λίγκα προσπαθεί να εδραιώσει την Primera Division ως το δημοφιλέστερο πρωτάθλημα του κόσμου, έχοντας βέβαια ως μεγάλο αντίπαλο την αγγλική Premier League, και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας προγραμματίζει τη σέντρα του clasico σε μία ώρα που είναι μάλλον άβολη για τους Ισπανούς, αλλά είναι αντίθετα ιδανική για τους ποδοσφαιρόφιλους στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες ποδοσφαιρικές αγορές της Ασίας, όπως η Ινδονησία και το Βιετνάμ, όπου θα είναι 7 το βράδυ όταν θα ξεκινήσει η αναμέτρηση. Αντίθετα, το περσινό clasico, που διεξήχθη βραδινές ώρες, οι Ινδονήσιοι φίλαθλοι έπρεπε να ξενυχτήσουν για να το δουν, αφού ξεκίνησε στις 2.45 τα ξημερώματα, τοπική ώρα.

«Η La Liga είναι [...] ένα παγκόσμιο θέαμα διασκέδασης, πέρυσι 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο ακολουθούσαν τη La Liga και πολλοί από αυτούς είναι στην Ασία», εξήγησε ο επικεφαλής διεθνών επικοινωνιών της λίγκας, Joris Evers, μιλώντας στο Reuters. «Θέλουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το clasico χωρίς να χρειαστεί να ξενυχτήσουν ή να βάλουν ξυπνητήρι για να ξυπνήσουν πολύ νωρίς», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν ικανοποίησε, φυσικά, τους οπαδούς, με τον σύνδεσμο οπαδών της Μπαρτσελόνα Seguiment FCB να κατηγορεί τη λίγκα ότι τους αγνοεί.

«Είναι πολύ σαφές για μας ότι το ποδόσφαιρο περνά μία διαδικασία παγκοσμιοποίησης που ωφελεί τους συλλόγους οικονομικά, αλλά ξεχνά τους πιστούς υποστηρικτές που πηγαίνουν στα γήπεδα», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου Carles Ordiales στο Reuters, συμπληρώνοντας: «Έχει δοθεί προτεραιότητα στην τηλεοπτική αγορά με μία ώρα έναρξης που ευνοεί ανθρώπους σε μακρινά μέρη που θέλουν να το δουν, όμως βλάπτει τους οπαδούς που πρέπει να ταξιδέψουν 600 χιλιόμετρα [από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη] και είναι υποχρεωμένοι να ξυπνήσουν με το πρώτο φως της μέρας για να φτάσουν εκεί εγκαίρως».

Σημειωτέον ότι το clasico αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή ποδοσφαιρικά παιχνίδια του κόσμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το περσινό παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ τον περασμένο Απρίλιο είδαν 650 εκατομμύρια άνυρωποι σε 180 χώρες του κόσμου.