Ο απόλυτος ατζέντης που ξεκίνησε από μία πιτσαρία

Ο απόλυτος ατζέντης που ξεκίνησε από μία πιτσαρία

Πώς ο Μίνο Ραϊόλα έγινε ο μάνατζερ ποδοσφαιριστών που όλοι λατρεύουν να μισούν

Κανείς δε συμπαθεί ιδιαίτερα τους μάνατζερ ποδοσφαιριστών. Πολλοί τους απεχθάνονται, καθώς πιστεύουν πως με τις (συχνά όχι και τόσο ηθικές) πρακτικές τους καταστρέφουν το ποδόσφαιρο. Άλλοι τους θεωρούν αναγκαίο κακό, σε ένα σύγχρονο ποδόσφαιρο όπου το χρήμα παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Κάποιοι ποδοσφαιριστές τους λατρεύουν επειδή προασπίζονται πάντα να δικαιώματά τους, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν «καεί» από κακούς μάνατζερ που τους εκμεταλλεύτηκαν για να πλουτίσουν.

Δεν υπάρχει πιο αμφιλεγόμενος ρόλος στο σύγχρονο ποδόσφαιρο από αυτόν του ατζέντη. Και δεν υπάρχει πιο αμφιλεγόμενος ατζέντης από τον Μίνο Ραϊόλα.

Το όνομα του Ραϊόλα επανέρχεται συχνά-πυκνά στην επικαιρότητα, καθώς ο ίδιος φροντίζει γι’ αυτό με τις κινήσεις και τις δηλώσεις του. Πρόσφατα προκάλεσε την οργή των οπαδών της Μίλαν όταν γνωστοποίησε πως ένας από τους πιο περιζήτητους πελάτες του, ο 18χρονος τερματοφύλακας Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιό του με την ιταλική ομάδα αν δεν του γινόταν καλύτερη προσφορά, με τους τιφόζι της Μίλαν να τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να δρομολογήσει την πώληση του Ντοναρούμα, ώστε να καρπωθεί ένα σεβαστό ποσό ως προμήθεια.

Οι υποψίες των οπαδών δεν ήταν αβάσιμες: μόλις πριν από ένα χρόνο ο Ραϊόλα διαπραγματεύτηκε την πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο, αυτήν του Πολ Πογκμπά από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η μεταγραφή στοίχισε 105 εκατομμύρια ευρώ, και ο ίδιος ο Ραϊόλα, ως ατζέντης του Πογκμπά, φέρεται να έλαβε περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ – άλλοι ανεβάζουν το ποσό αυτό ακόμα και στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Πολ Πογκμπά και Μίνο Ραϊόλα

Στην περίπτωση του Ντοναρούμα, βέβαια, δεν έγιναν ακριβώς έτσι τα πράγματα. ο νεαρός γκολκίπερ συμφώνησε τελικά να υπογράψει νέο πενταετές συμβόλαιο με απολαβές 6 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, όμως το συμβόλαιό του έχει διπλή ρήτρα αποδέσμευσης: μπορεί να φύγει από τη Μίλαν με 100 εκατομμύρια ευρώ, αν η ιταλική ομάδα εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Champions League τις επόμενες χρονιές, ή με 50 εκατομμύρια ευρώ, αν δεν τα καταφέρει. Έργο Ραϊόλα, φυσικά...

Από την πιτσαρία στα γήπεδα

Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε πώς ξεκίνησε την καριέρα του ο Μίνο Ραϊόλα και πώς έφτασε να είναι σήμερα ο πιο γνωστός μάνατζερ ποδοσφαιριστών στον κόσμο.

Ο Ραϊόλα γεννήθηκε στο Σαλέρνο της Ιταλίας το 1967, όμως ένα χρόνο αργότερα η οικογένειά του μετακόμισε στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας. Εκεί ο πατέρας του άνοιξε αρχικά ένα σαντουιτσάδικο και έπειτα μία πιτσαρία, που σταδιακά επεκτάθηκε σε μία αλυσίδα με περισσότερα από 20 καταστήματα. Τα μυστικά της επιτυχίας της; Αφενός, η χρήση αυθεντικών ιταλικών προϊόντων στα πιάτα της. Αφετέρου, το επιχειρηματικό ταλέντο του νεαρού Μίνο Ραϊόλα, που βοηθούσε τον πατέρα του στη διαχείριση των εστιατορίων, χάρη και στο ταλέντο του στις γλώσσες - μιλάει επτά γλώσσες!

Η εμπλοκή του με το ποδόσφαιρο δεν ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Σε νεαρή ηλικία έπαιξε στη νεανική ομάδα της τοπικής Χάαρλεμ, χωρίς να πετύχει κάτι παραπάνω. Όμως στα 19 του χρόνια του δόθηκε μία μοναδική ευκαιρία: ο πρόεδρος της Χάαρλεμ, που έτρωγε κάθε εβδομάδα με την οικογένεια Ραϊόλα, του πρότεινε να γίνει αθλητικός διευθυντής της ομάδας – στα 19 του χρόνια! Και από εκεί βέβαια το πέρασμά του ήταν σύντομο και όχι αξιοσημείωτο.

Η καθοριστική απόφαση της καριέρας του ήρθε όταν εντάχθηκε στο δυναμικό της Sport-Promotion, μίας εταιρείας ατζέντηδων, η οποία είχε στο χαρτοφυλάκιό της πολλούς Ολλανδούς αστέρες του ποδοσφαίρου. Εκεί ο Ραϊόλα μπήκε για πρώτη φορά στην «πιάτσα» των μάνατζερ, και βοήθησε μεταξύ άλλων στις διαπραγματεύσεις για τη μεταγραφή των Ντένις Μπέργκαμπ και Βιμ Γιονκ στην Ίντερ το 1993.

Ο Μίνο Ραϊόλα με τον ισχυρό άνδρα της Μίλαν Αντριάνο Γκαλιάνι

Μερικά χρόνια μετά, ο Ραϊόλα αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα: Αποχώρησε από την Sport-Promotion και ίδρυσε μία δική του εταιρεία, την Intermezzo. Η πρώτη του σημαντική κίνηση στη νέα του εταιρεία ήταν να πάρει υπό την προστασία του τον Τσέχο μέσο Πάβελ Νέντβεντ μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996, όπου η Τσεχία είχε κάνει την έκπληξη, φτάνοντας μέχρι τον τελικό. Το 2001, μετά από πέντε χρόνια στη Λάτσιο, ο Νέντβεντ πωλήθηκε στη Γιουβέντους έναντι 41 εκατομμυρίων δολαρίων – φυσικά υπό την καθοδήγηση του Ραϊόλα.

Το κεφάλαιο Ιμπραΐμοβιτς

Η επόμενη μεγάλη κίνηση του Ραϊόλα ήταν η προσέγγισή του με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Μία προσέγγιση την οποία ο Σουηδός άσος περιγράφει γλαφυρά στην αυτοβιογραφία του, δίνοντάς μας μία εικόνα για το πώς λειτουργεί ο δαιμόνιος μάνατζερ.

Ο Ραϊόλα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ιμπραΐμοβιτς, τον προσέγγισε την εποχή που αγωνιζόταν στον Άγιαξ μέσω ενός Ολλανδού δημοσιογράφου. Η συνάντηση έγινε σε ξενοδοχείο του Άμστερνταμ. Ο Σουηδός άσος, φορώντας σακάκι Gucci, εξεπλάγη όταν είδε τον ευτραφή Ραϊόλα με μπλουζάκι και τζιν. «Αυτός υποτίθεται ότι είναι ατζέντης, αυτός ο περίεργος;», διερωτήθηκε ο Ίμπρα. «Και όταν παρήγγειλε, τι νομίζετε ότι μας έφεραν; Μερικά κομμάτια σούσι με αβοκάντο και γαρίδες; Ήρθε ένα τεράστιο πιάτο, ικανό να ταΐσει πέντε ανθρώπους, και άρχισε να καταβροχθίζει», διηγείται.

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο παράξενη: ο Ραϊόλα ανέφερε μία σειρά επιθετικών και τις επιδόσεις τους στο σκοράρισμα. «Κριστιάν Βιέρι, 24 γκολ σε 27 αγώνες. Φίλιπο Ιντσάγκι, 20 γκολ σε 25 αγώνες. Νταβίντ Τρεζεγκέ, 20 γκολ σε 24 αγώνες. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς πέτυχε 5 γκολ σε 25 αγώνες, Νομίζεις ότι μπορώ να σε πουλήσω με ένα τέτοιο στατιστικό;», τον ρώτησε.

Η τακτική αυτή «ταρακούνησε» τον Ιμπραΐμοβιτς. «Ήταν αλήθεια ότι δεν είχα πετύχει αρκετά γκολ και ήμουν πολύ τεμπέλης. Δεν είχα αρκετό κίνητρο, το συνειδητοποιούσα ακόμα περισσότερο, και άρχισα να δίνω τα πάντα στην προπόνηση και τα παιχνίδια», λέει ο Σουηδός άσος. «Μπήκα σε μία νέα φάση και ένιωσα πολύ δυνατός. Έδινα τα πάντα στο γήπεδο, και τώρα άρχιζα να κυριαρχώ. Απέκτησα αυτοπεποίθηση, και άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους αφίσες - ‘Ζλάταν, ο γιος του Θεού’, τέτοια πράγματα. Ο κόσμος φώναζε το όνομά μου. Έγινα καλύτερος από ποτέ, και φυσικά ήταν τρομερό», παραδέχεται.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

Ποιος ξέρει, ίσως οι μεγάλες μεταγραφές του Ίμπρα στη Γιουβέντους (16 εκατ. ευρώ), την Ίντερ (24,8 εκατ. ευρώ), την Μπαρτσελόνα (46 εκατ. ευρώ), την Παρί Σεν Ζερμέν (20 εκατ. ευρώ) και τελικά η μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου αγωνίζεται σήμερα, να μην είχαν γίνει ποτέ χωρίς τον ιδιοφυή (όπως τον χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Ιμπραΐμοβιτς) Ραϊόλα.

Βέβαια, δεν έχουν όλοι τόσο καλή άποψη για τον Ραϊόλα. Πρόσφατα ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον χαρακτήρισε «σακούλα με σκ...», αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο ο ατζέντης μεθόδευσε, σύμφωνα με τον ίδιο, την αποχώρηση του Πολ Πογκμπά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2012, ενώ ο Ιταλός πολιτικός Ματέο Σαλβίνι τον αποκάλεσε «διακινητή ανθρώπων» για τη συμπεριφορά του στην υπόθεση Ντοναρούμα.

Οι ακριβοθώρητοι πελάτες του

Πέρα από τον Ιμπραΐμοβιτς, τον Ντοναρούμα και τον Πογκμπά, ο Ραϊόλα συνεργάζεται και με άλλους σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Ένας από αυτούς είναι ο Μάριο Μπαλοτέλι, του οποίου τις μεταγραφές σε Μάντσεστερ Σίτι, Μίλαν, Λίβερπουλ και Νις έχει επιβλέψει ο ίδιος. «Δικός του» είναι επίσης ο Χενρίκ Μχιταριάν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως και ο Ρομέλου Λουκάκου της Έβερτον, ο Μπλεζ Ματουιντί της Παρί Σεν Ζερμέν και ο Σέρχιο Ρομέρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παλιότερα είχε στην ατζέντα του παίκτες όπως ο Ρομπίνιο, ο Μάξγουελ και ο Ζντένεκ Γκριγκέρα.

Ένας από τους πελάτες του είναι και το επόμενο μεγάλο στοίχημά του: ο πολλά υποσχόμενος 17χρονος επιθετικός της Γιουβέντους Μοΐσε Κιν, που θεωρείται πως μπορεί να είναι το next best thing του ιταλικού ποδοσφαίρου, και ο Ραϊόλα σίγουρα θα φροντίσει γι’ αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά η επιλογή του να είναι πιο επιτυχημένη από αυτήν του Μάριο Μπαλοτέλι. Ο Ραϊόλα είχε υποσχεθεί στον εκκεντρικό Ιταλό επιθετικό πως θα κατακτούσε στην καριέρα του τρεις Χρυσές Μπάλες, όμως με τα καμώματά του ο Μπαλοτέλι πήρε την κάτω βόλτα, αν και στη γαλλική Νις φαίνεται να έχει ξαναβρεί εν μέρει τον καλό του εαυτό. Ίσως ο Κιν να έχει καλύτερη τύχη...