Μηταράκης: Θετική στάση στη Νέα Υόρκη προς την Ελλάδα

"Υπάρχει διαφορετικό κλίμα για την Ελλάδα, σε σχέση με προηγούμενα ταξίδια στις ΗΠΑ" δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, ο οποίος συνόδευε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε συναντήσεις με επενδυτές και στελέχη μεγάλων εταιρειών στη Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε αρκετές άλλες συναντήσεις με επενδυτικούς παράγοντες των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στην Ελλάδα. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία" ανέφερε ο κ. Μηταράκης, επισημαίνοντας ότι "ο πρωθυπουργός είδε, καταρχήν, επενδυτές ομολόγων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Ουσιαστικά ξεκινάει μία προσπάθεια για να μπορέσει η Ελλάδα το 2014 να ξαναβγεί στις αγορές. Ήταν μια πρώτη συνάντηση πάνω στα ελληνικά ομόλογα. Να θυμίσω ότι η αγορά της Νέας Υόρκης έχει κάνει σημαντικότατες επενδύσεις τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες σε ομόλογα και ως αποτέλεσμα έπεσαν και τα επιτόκια της Ελλάδας. 'Αρα, η αγορά ομολόγων από τη Νέα Υόρκη ήδη έχει μια θετική στάση προς την Ελλάδα. Το σημαντικό είναι άμα εκδώσουμε νέα ομόλογα, όταν εκδώσουμε το 2014, να υπάρχει ενδιαφέρον από την Αμερική".

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι "αυτό είναι ένα βασικό μήνυμα: η αγορά ομολόγων. Όσο για τις πραγματικές επενδύσεις, ήδη υπάρχουν αρκετές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και είναι σημαντικό να διατηρούμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Νέα έργα που γίνονται στην Ελλάδα αυτή την στιγμή χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό και από Αμερικανούς επενδυτές" όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι "προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτό το κλίμα ζωντανό και αυτό κάναμε σ' αυτό το ταξίδι. Επίσης, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τους ομογενείς σε διάφορα μέρη και απόψε θα παραστεί στο δείπνο που οργανώνει το Hellenic Initiative, με σκοπό τη συγκέντρωση πόρων για τη στήριξη της Ελλάδος".

Όσον αφορά την αντίδραση των συνομιλητών τους, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας σημείωσε ότι "ακούσαμε πολύ θετικά σχόλια για το νέο επενδυτικό νόμο που πέρασε η κυβέρνηση τον Απρίλιο. Ήδη, βλέπουμε ότι κατατέθηκαν οι πρώτες επενδύσεις πριν λίγες μέρες με το νέο νόμο και κάποιες απ' αυτές χρηματοδοτούνται και από επενδυτές στην Αμερική".

Απαντώντας σε ερώτημα για το γεγονός ότι το ΔΝΤ επιμένει στη βιωσιμότητά του δημόσιου χρέους και στη δέσμευση των Ευρωπαίων, ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την άποψη ότι "είναι σημαντικό να μην υπάρχει διχογνωμία και να μπορέσουν να λύσουν αυτή τη διαφορά, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά τη θέση της χώρας μας. Δηλαδή, δεν θέλουμε να δούμε μία διαφωνία η οποία επηρεάζει την προσπάθεια της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις και δημιουργεί αρνητικό κλίμα. Πρέπει με σοβαρότητα οι δανειστές της Ελλάδος να λύσουν αυτό το πρόβλημα".

Σε άλλη ερώτηση για την ανεργία και την πραγματική οικονομία, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι "στην Ελλάδα, ξεκινάνε νέα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται και από Αμερικανούς επενδυτές και ήδη βλέπουμε μία σταθεροποίηση της ανεργίας".

Τέλος, ρωτήσαμε τον υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας αν αναχωρεί από τις ΗΠΑ περισσότερο αισιόδοξος. "Ναι, θεωρώ ότι σιγά σιγά η δουλειά που έχει γίνει αρχίζει και αποδίδει" δήλωσε με έμφαση, προσθέτοντας ότι "βέβαια, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι επενδύσεις θέλουν χρόνο. Από την ημέρα που κάποιος αποφασίσει να επενδύσει μέχρι την ημέρα που θα ξεκινήσει θέλει αρκετό χρόνο. 'Αρα, εμείς, αυτή τη στιγμή, χτίζουμε τις επενδύσεις του '14 και του '15".