Δήμος Αθηναίων: Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση από τον Moody’s

Την αντίδραση του Δήμου Αθηναίων προκάλεσε η απόφαση του οίκου Moody's τα ξημερώματα της Τετάρτης να προχωρήσει στην υποβάθμιση του αξιόχρεου του Δήμου από το “Caa3” στο “C”, φέρνοντας το μεγαλύτερο δήμο της χώρας στην ίδια βαθμίδα με το αξιόχρεο της Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αθηναίων χαρακτηρίζει “αδικαιολόγητη” την απόφαση αυτή, σημειώνοντας για το δάνειο εξαιτίας του οποίου ο Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση τα εξής:

“- Το επίμαχο δάνειο αφορά δάνειο που ελήφθη το 2003 για τη χρηματοδότηση Ολυμπιακών Έργων, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και προβλεπόμενη αποπληρωμή κεφαλαίου, τον Αύγουστο του 2010. Η δημοτική αρχή, επί δημαρχίας του κ. Ν. Κακλαμάνη, ξεκίνησε την διαδικασία αναχρηματοδότησης του δανείου το 2009 αλλά δεν επέτυχε την έγκαιρη εκπλήρωση του όρου αποπληρωμής.

- Η διαδικασία αναχρηματοδότησης ολοκληρώθηκε από την παρούσα διοίκηση, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, μετά από διαγωνισμό που υλοποιήθηκε το 2012, με καλύτερους μάλιστα όρους και παρά τη διαρκή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος".

Όπως ανέφερε στην έκθεσή του ο οίκος Moody's, η απόφαση αυτή αντανακλά την περιορισμένη δημοσιονομική ευελιξία του Δήμου να δράσει ανεξάρτητα από την κρατική μηχανή, που δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της οικονομικής κρίσης.