Η κάλυψη του κενού με έξοδο στις αγορές το στοίχημα Σαμαρά

Σε προσωπικό στοίχημα έχει αναγάγει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που παρουσιάζει το ελληνικό πρόγραμμα το 2014 με "ίδια μέσα", δηλαδή με τη μερική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Το ζήτημα του δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές και ο Προϋπολογισμός του 2014 εξετάσθηκαν χθες στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η έκδοση 10ετών ομολόγων μέσα στο επόμενο έτος. Τη σχετική πρόθεση παρουσίασε ο Πρωθυπουργός και στις συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διήμερο με στελέχη των Goldman Sacks, Blackrock, JP Morgan και Fidelity Management.

Σημειώνεται πως τον Πρωθυπουργό στις ΗΠΑ συνοδεύει ο επικεφαλής  του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Στέλιος Παπαδόπουλος ο οποίος παρουσίασε στους επενδυτές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την τεχνική προετοιμασία που έχει γίνει προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει στις αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr ο κ. Παπαδόπουλος έχει στενή συνεργασία τόσο με στελέχη του ΔΝΤ, όσο και με στελέχη του ESM για την επιτυχημένη έκβαση του εγχειρήματος επιστροφής της χώρας στις αγορές.

Το γεγονός ότι μετά το PSI και την επαναγορά χρέους αποσύρθηκε το μεγαλύτερο απόθεμα του ιδιωτικού χρέους της Ελλάδος υποχρεώνει τον Οργανισμό  Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους να δημιουργήσει σχεδόν εξαρχής μια πλήρη καμπύλη επιτοκίων, ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές. Η προετοιμασία αυτή βοηθά να μειωθούν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σε ανεκτά επίπεδα, ώστε να διευκολυνθεί η άντληση κεφαλαίων.

Σήμερα τα διαπραγματευόμενα στην δευτερογενή αγορά ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αξίας 29 δισ. ευρώ και κατανέμονται σε περισσότερες από 20 διαφορετικές σειρές. Έκαστο δε από τα εν λόγω ελληνικά ομόλογα είναι συνολικής ονομαστικής αξίας 1 ή 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια να μην μπορούν  να βρουν απόθεμα ομολόγων για να τοποθετηθούν στο ελληνικό χρέος. Έτσι, ο ΟΔΔΗΧ αναζητά τρόπους να μειώσει τις διαθέσιμες σειρές ομολόγων, ώστε να συγκεντρώσει το απόθεμα χρέους και να αυξήσει την εμπορευσιμότητα του.

Πάντως η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν πρέπει να άφησε ασυγκίνητους τους επενδυτές καθώς χθες η απόδοση των ελληνικών ομολόγων συνέχισε να υποχωρεί με το spread του 10ετούς να διολισθαίνει στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2013. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 8,98%, ήτοι η διαφορά από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου αναφοράς μειώθηκε στις 749 μονάδες βάσης.