Παράταση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου στο θρίλερ με τα 31,5 δισ. ευρώ

Με ανοιχτό το πακέτο μέτρων, τις προαπαιτούμενες δράσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα θέματα της επιμήκυνσης και της βιωσιμότητας του χρέους θα πάει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής και όλα δείχνουν ότι θα κριθούν σε έκτακτο Eurogroup στο τέλος Οκτωβρίου ή στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών του Νομεβρίου.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις τόνισε χαρακτηριστικά ότι: “Δεν θα υπάρχει συνολική συμφωνία σε όλα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Είναι πολλά τα θέματα. Δουλεύουμε πάρα πολύ για να κλείσουμε τα κενά, με χρονοδιάγραμμα να πάρουμε τη δόση στα μέσα Νοεμβρίου. Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν όταν το Eurogroup δώσει το «ok». Υπάρχουν δύο δυνατότητες: είτε η συμφωνία να γίνει σε έκτακτο Eurogroup τέλος Οκτωβρίου, είτε στο Eurogroup του Νοεμβρίου»”.

Η τρόικα θα ενημερώσει, μέσω των Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) και Όλι Ρεν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Με την κυβέρνηση, να επιδιώκει μια θετική αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

“Δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η δόση, εάν δεν κλείσουν όλα τα διαρθρωτικά και τα προαπαιτούμενα”, δήλωσε το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν ακόμη πολλά μικρά πράγματα, που πρέπει να τα κλείσουμε, με χρονοδιάγραμμα να πάρουμε τη δόση στα μέσα Νοεμβρίου”.

Η δεξαμενή των απολύσεων στο Δημόσιο

Μία μικρή, αλλά αισθητή μείωση της απόστασης που χωρίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την τρόικα, σημειώθηκε απόψε το βράδυ, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη. Και αυτό διότι μπορεί οι εκπρόσωποι των δανειστών να επιμένουν στον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν εντός του τρέχοντος έτους, ταυτόχρονα δείχνουν να έχουν πειστεί ότι οι αποχωρήσεις θα πρέπει να προέλθουν από τις δεξαμενές που έχει προαναγγείλει και ο κ. Μανιτάκης. Δηλαδή τους επίορκους, τους “κοπανατζήδες” και τους αποδεδειγμένα ακατάλληλους υπαλλήλους.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα και σύντομα να κλείσει θετικά η σκληρή διαπραγμάτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτης του κ. Μανιτάκη, υποστήριξε ότι “πλέον δουλεύουμε σε ένα κείμενο συμφωνίας”, αν και συμπλήρωσε ότι υπάρχει “συγκρατημένη αισιοδοξία” στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επίσης, πηγές του υπουργείου, ανέφεραν ότι πιθανότατα οι επόμενες συναντήσεις θα διεξαχθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή και νέες απαιτήσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας μας.