Έκκληση Στουρνάρα στους εφοπλιστές για μεγαλύτερη συνεισφορά

Τη σημαντική συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στη νέα εξωστρεφή πορεία της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, καλώντας ταυτόχρονα τους Έλληνες εφοπλιστές να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία.

Στη ναυτιλιακή βιομηχανία και στο θαλάσσιο εμπόριο, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, η θέση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Το 90% του εμπορίου γίνεται μέσω της θάλασσας και σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική ναυτιλία εντείνει το μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα στους παγκόσμιους εταίρους της. “Ως πολιτεία κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτιάξουμε τις υποδομές και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας”, επεσήμανε.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο της ναυτιλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε ότι η πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί να την ενισχύσει. “Προωθούμε”, είπε, “τις συνδυασμένες μεταφορές πλοία-σιδηρόδρομος στα ελληνικά λιμάνια αρχίζοντας από τον ΟΛΠ. Παρόμοιος συνδυασμός έχει προγραμματιστεί και σε άλλα λιμάνια όπως της Αλεξανδρούπολης που θα έχει σιδηροδρομική σύνδεση”.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, υποστήριξε ότι “ήταν τιτάνια η προσπάθεια της εφοπλιστικής κοινότητας για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας”, ενώ εκτίμησε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι δημιουργούνται συνθήκες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στο γεύμα εργασίας, που παρέθεσε η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, παραβρέθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.