Το σκάνδαλο Αστραία και πάλι στο προσκήνιο

Στο προσκήνιο επανέρχεται ένα από το σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου, η υπόθεση Αστραία. Συγκεκριμένα έφεση κατά της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου άσκησε όμως τον Ιούλιο και η Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Μαρία Μαλλούχου, ζητώντας από το πενταμελές εφετείο την κήρυξη των κκ Έλληνα και Λάρκου ως συναυτουργών στην υπόθεση, αντί απλά συνεργών όπως είχε αποφασίσει το πρωτόδικο δικαστήριο.

Οι επενδυτές της Αστραία ήταν 1054 και το έλλειμμα της εταιρείας, όπως αποδείχθηκε 11 δισ. δραχμές.

Η Αστραία ΑΕΠΕΥ υποσχόταν στους επενδυτές μεγάλες αποδόσεις από τη διαχείριση των κεφαλαίων τους. Είχε συστήσει μάλιστα την Τετρακτύς ΑΕΛΠΕ, , εταιρεία καθαρά λήψης και διαβίβασης εντολών και δημιούργησαν γύρω στα δεκαεπτά υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα με μεγάλη διαφήμιση ώστε να προσελκύσουν πελάτες -επενδυτές. Μάλιστα για να πείθει ακόμα περισσότερο ιδρύει και την εταιρεία συμμετοχών στο Λουξεμβούργο την Τετρακτύς Worldwide Ιnvestments εμφανίζοντας ότι διαχειρίζεται κεφάλαια και στο εξωτερικό.

Το καλοκαίρι του 2000 η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία Sharelink εξαγόρασε το 39% του μετοχικού κεφαλαίου της Αστραία και εξέδιδε ειδικό έντυπο στο οποίο διαφήμιζε τις ικανότητες των διαχειριστών της Αστραία.

Οι περισσότερες συναλλαγές όμως αποδείχθηκαν στο δικαστήριο εικονικές με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε σε κάθειρξη 15 ετών χωρίς αναστολή για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της πλαστογραφίας την πρόεδρο των δύο εταιρειών, κ. Κωνσταντίνα Σχίζα. Το δικαστήριο καταδίκασε, επίσης, δίνοντας ωστόσο ανασταλτικό στην έφεση, τα μέλη των ΔΣ Αθανάσιο Βετούλη (οποίος απεβίωσε) σε κάθειρξη 11 ετών, Σπ. Μπισταράκη και Δημοσθένη Ιωάννου σε κάθειρξη 10 ετών, Χριστόδουλο Έλληνα σε κάθειρξη 9 ετών, Φίλιππο Λάρκου σε κάθειρξη 5 ετών. Αντίθετα, έκρινε αθώους τους Ι. Πίτσιλλο και Νεόφυτο Νεοφύτου.

Ο CEO της εισηγμένης εταιρείας Sharelink και πρόεδρος του συνδέσμου των ΚΕΠΕΥ Χριστόδουλος Έλληνας και ο αντιπρόεδρος της Sharelink Φίλιππος Λάρκος εφεσίβαλαν την απόφαση του τριμελούς εφετείου.

Η έφεση της Εισαγγελίας

Έφεση κατά της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου άσκησε όμως τον Ιούλιο και η Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Μαρία Μαλλούχου, ζητώντας από το πενταμελές εφετείο την κήρυξη των κκ Έλληνα και Λάρκου ως συναυτουργών στην υπόθεση, αντί απλά συνεργών όπως είχε αποφασίσει το πρωτόδικο δικαστήριο.

Στην έφεση η Αντεισαγγελέας υποστηρίζει ότι:

Κατά την επίμαχη περίοδο, δηλαδή το τέλος του 2001, οι κκ Έλληνας και Λάρκος είχαν άμεση πληροφόρηση για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Βοηθούσαν την κα Σχίζα να πραγματοποιεί τις επίδικες ενέργειες.

Ιδιοποιήθηκαν παράνομα μέρος των υπεξαιρεθέντων χρημάτων.

Υπεξήρεσαν το ποσό των 750 εκ. δρχ ενώ διενεργείτο έλεγχος από την Επ. Κεφαλαιαγοράς και προτού ανακληθεί η άδεια της Αστραία.

Αποδείχθηκε πως οι φερόμενες ως πράξεις της Αστραία στο ΧΑΚ από τη Sharelink Securities Ltd ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν και πως ήταν πλαστές οι παραστάσεις που δόθηκαν για εκτέλεσή τους.

Η Αντεισαγγελέας ζητά από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο όπως αμφότεροι οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι ως συναυτουργοί κακουργηματικής υπεξαιρέσεως. Ζητά, επιπλέον, όπως ο κ. Έλληνας κριθεί ένοχος ως συναυτουργός κακουργηματικής πλαστογραφίας.