Χατζηδάκης: Θέλουμε ανταγωνιστική οικονομία – Μίχαλος: Εχθρικό το περιβάλλον

"Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Φυσικά, υπάρχουν παράλληλα πολλά σημαντικά ζητήματα, όπως είναι το φορολογικό, το ενεργειακό κόστος, οι ασφαλιστικές εισφορές. Είμαι βέβαιος πως γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια γι΄ αυτά και πως θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο".

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στη συνεδρίαση του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, ενώ από την πλευρά του ο Κωσταντίνος Μίχαλος έκανε λόγο για εχθρικό και άγονο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Ο υπουργός υπογράμμισε: "θέλουμε να δομήσουμε μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία που θα προσφέρει δουλειές στους ανέργους και νέες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις" και εκτίμησε πως αν συνεχίσουμε την προσπάθεια, το επόμενο έτος θα περάσουμε σε μια νέα, θετική τροχιά.

Υπενθύμισε ότι εντός των επομένων μηνών, θα έχουν ολοκληρωθεί έξι δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης:

1. Αναθεωρείται συνολικά, για πρώτη φορά, το πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.

2. Αλλάζει το εξαγωγικό μοντέλο της χώρας και δημιουργείται ένας ενιαίος φορέας εξωστρέφειας, που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΠΕ-Invest in Greece.

3. Αναπτύσσεται η εθνική μας στρατηγική για τα logistics, με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και συνέργειες -όπως π.χ. οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι και οι συμβάσεις παραχώρησης χρήσης στα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια.

4. Αίρονται τα εμπόδια εισόδου και ενισχύεται ο ανταγωνισμός σε 4 τομείς της οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο), σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

5. Συγκροτείται το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που θα συντελέσει και αυτό, ως ένα βαθμό, στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

6. Προετοιμάζεται το πλαίσιο για την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Κ. Μίχαλος: Άγονο και εχθρικό το επιχειρηματικό περιβάλλον

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε ότι παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει άγονο και εχθρικό. "Η μείωση του μισθολογικού κόστους της εργασίας, στην οποία επέμεινε πιεστικά η τρόικα τα προηγούμενα χρόνια, δεν αποτέλεσε όπως αποδείχτηκε στην πράξη άλλωστε, πανάκεια, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και των επιχειρήσεων. Δυστυχώς η φορολογία παραμένει υψηλή, η γραφειοκρατίας δεν έχει εξαλειφθεί, το ενεργειακό κόστος είναι υψηλό και πρωτίστως η πρόσβαση σε κεφάλαια λόγω και του λεγόμενου country risk, σχεδόν αδύνατη" όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μίχαλος έφερε ως παραδειγμα τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη ρευστότητα οι ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες. Όπως είπε οι ελληνικές ΜμΕ αντιμετωπίζουν σήμερα το υψηλότερο ποσοστό απορρίψεων για χρηματοδότηση στην ευρωζώνη, με ποσοστό περίπου 45% που είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρου. Και ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα, πέρα από το υψηλό κόστος της χρηματοδότησης, είναι η συνεχής αυστηροποίηση των μη επιτοκιακών όρων. Με τις απαιτήσεις των τραπεζών για εμπράγματες εξασφαλίσεις να φθάνουν συχνά σε υπερβολικά επίπεδα.

Σχετικά με τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ σημείωσε ότι "ένα ακόμη μείζον ζήτημα είναι, δυστυχώς το κύμα αναγκαστικών αποχωρήσεων μεγάλων βιομηχανιών, με πρόσφατο παράδειγμα τη μεταφορά έδρας της Βιοχάλκο. Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα, η υψηλή φορολογία, το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας και η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, είναι παράγοντες που οδηγούν όλο και περισσότερες εταιρείες είτε σε κλείσιμο, είτε σε υποχρεωτική έξοδο από τη χώρα προκειμένου να επιβιώσουν".

Επανέλαβε ότι βαρύνουσας σημασίας είναι και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ και η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι: "ιδιαίτερη έμφαση ζητούμε να δοθεί στην ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, σε έναν τομέα που αποτελεί πανευρωπαϊκή προτεραιότητα - όπως αυτό αποτυπώνεται και στο πλαίσιο της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" και στο μήνυμα "Σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα".

Ζητούμε το μήνυμα αυτό να ληφθεί έμπρακτα υπόψη κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων της νέας προγραμματικής περιόδου. Με ενέργειες και παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν τις ΜΜΕ να κάνουν την υπέρβαση, να περάσουν σε μια νέα εποχή. Ενδεικτικά: ηλεκτρονικό εμπόριο, πρόσβαση σε ΤΠΕ, δικτύωση, εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών, προγράμματα εξωστρέφειας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, σας καλούμε να αξιοποιήσετε τις δομές και την εμπειρία των Επιμελητηρίων.

Τα Επιμελητήρια είναι ο θεσμός που βρίσκεται κοντά στις ΜΜΕ σε όλη τη χώρα και μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων.

Στο πρόσφατο παρελθόν, η ΚΕΕΕ και το ΕΒΕΑ, έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν με τη συνδρομή των Επιμελητηρίων. Ελπίζουμε ότι η Πολιτεία θα θελήσει να αξιοποιήσει στην πράξη τις δυνατότητες αυτές, με όφελος για τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την απασχόληση".