Τράπεζες : Έρχεται δεύτερος κύκλος ανακεφαλαιοποίησης

Η συνολική στρατηγική του τραπεζικού τομέα εν όψει των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα βρέθηκε χθες στο επίκεντρο διευρυμένης σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε πως έχει υπάρξει πρόοδος σε όλα τα ζητήματα τα οποία είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει η ελληνική πλευρά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και ότι οι εποπτικές αρχές είναι έτοιμες να εξετάσουν τα πλάνα  αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών με τον αναπληρωτή διευθυντή της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) Γκερτ Γιαν Κούπμαν που καταφθάνει στην Αθήνα.

Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για νομικά θέματα που σχετίζονται με το ενδεχόμενο ενός  δεύτερου κύκλου ανακεφαλαιοποίησης κάποιωνσυστημικών τραπεζών. Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη απευθύνει επιστολή προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στην οποία αναφέρει ότι τον Δεκέμβριο με βάση τα τελικά αποτελέσματα των stress tests θα επαναξιολογηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες τους.

Ακόμη, η χθεσινή σύσκεψη επικεντρώθηκε στο μέλλον των συνεταιριστικών τραπεζών, στην πρόοδο εκκαθάρισης των «bad bank», στην ενίσχυση του ΤΕΚΕ, αλλά και για τα προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης που έχουν καταρτίσει οι τράπεζες. Στο επίκεντρο βρέθηκαν κάποιες ενστάσεις που έχει εγείρει το ΔΝΤ στην περίπτωση της εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας.

Τέλος, τονίσθηκε η ανάγκη επανεξέτασης της λειτουργίας του ΤΧΣ σε συνεργασία με την τρόικα, ώστε να υπάρξουν αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο που να λαμβάνουν υπόψη την εξέλιξη των αρμοδιοτήτων του Ταμείου σύμφωνα με το πρόγραμμα και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του τραπεζικού τομέα και των φορολογουμένων.