Φθηνά ελληνικά φρούτα στη Βουλγαρία

Τα ελληνικά φρούτα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά στην αγορά της γειτονικής Βουλγαρίας. Το κύριο πλεονέκτημά τους δεν είναι  η ποιότητα όπως θα υποστήριζαν οι περισσότεροι άλλα η χαμηλή τους τιμή.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο της γειτονικής χώρας οι μαρμελάδες και τα κονσερβοποιημένα φρούτα που παρασκευάζονται στη Βουλγαρία γίνονται από ελληνικά φρούτα. Τα ελληνικά μήλα έχουν τιμή 0,8 λέβα το κιλό όταν τα ιταλικά πωλούνται σε 4πλησια σχεδόν τιμή, 3,5 λέβα το κιλό και τα μήλα Χιλής στην τιμή των 4 λέβα το κιλό. Φθηνότερη είναι και τη τιμή των ελληνικών αχλαδιών συγκρινόμενα με αυτά της Κίνας αφού τα ελληνικά έχουν τιμή 2,2 λέβα και τα κινέζικα 2,9. Ακόμα και τα σταφύλια στα οποία υπάρχει παραγωγή και από τη Βουλγαρία τα ελληνικά αναδεικνύονται πιο φθηνά καθώς έχουν τιμή 1 λέβα το κιλό και τα σταφύλια Βουλγαρίας  1,2 λέβα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ίδια κατάσταση παρατηρείται και στα λαχανικά όπου οι τιμές των εισαγόμενων είναι  χαμηλότερες από αυτές των βουλγαρικών προϊόντων. Το Υπουργείο Γεωργίας κατέβαλε προσπάθειες για να σταματήσει τις φθηνές εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από άλλες χώρες χωρίς όμως να έχει αποτέλεσμα.