Ποτέ την Κυριακή για 6 στα 10 καταστήματα της Τσιμισκή

 Κλειστά θα παραμένουν τις επιπλέον Κυριακές του χρόνου (πέραν των επτά, κατά τις οποίες ήδη λειτουργούν βάσει νόμου) έξι στα δέκα εμπορικά καταστήματα στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη (ποσοστό 60%), ήτοι στον πλέον εμπορικό δρόμο της πόλης.

Κι αυτό, διότι τα καταστήματα αυτά, που καλύπτουν σχεδόν το 90% της εμπορικής επιφάνειας στην Τσιμισκή, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4177/2013 για την προαιρετική λειτουργία τους τις επιπλέον Κυριακές του έτους.

Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει πάντως η Εγνατία, ενώ και στη Μητροπόλεως τα ανοιχτά καταστήματα θα υπερτερούν αριθμητικά των κλειστών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) σε βασικές οδούς του ιστορικού κέντρου.

Οι προϋποθέσεις

Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου 4177/2013, ο οποίος περιλαμβάνει διατάξεις για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, ο κατά τόπους αντιπεριφερειάρχης ορίζει τις περιοχές εκείνες, όπου επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, επιπλέον Κυριακές το χρόνο, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

- Τα εμπορικά καταστήματα να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα.

- Να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστήματα, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise).

- Να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop) και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Ο χάρτης ανοιχτών - κλειστών

Από την έρευνα του ΕΣΘ, σχετικά με τις επιχειρήσεις που πληρούν όλες τις προδιαγραφές, προέκυψαν τα εξής:

- Στην αριστερή πλευρά της οδού Τσιμισκή (κοιτάζοντας από Βαρδάρη), τα 37 καταστήματα θα μένουν, βάσει του νόμου, κλειστά και μόνο τα 29 ανοιχτά, ενώ στην αντίθετη (δεξιά), θα μπορούν να λειτουργούν τα 30, ενώ τα υπόλοιπα 40 θα έχουν κατεβασμένα ρολά.

- Στην Εγνατία από αριστερά (κοιτάζοντας από Βαρδάρη), τα 39 καταστήματα θα λειτουργούν κανονικά τις Κυριακές βάσει νόμου και τα τέσσερα όχι, ενώ στην άλλη πλευρά της οδού, οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 127 ανοιχτά και 17 κλειστά.

 - Στην Οδό Μητροπόλεως, από την πλευρά της παραλίας, 32 καταστήματα θα ήταν ανοιχτά, ενώ 16 δεν θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν τις επιπλέον Κυριακές. Στην άλλη πλευρά της Μητροπόλεως, τα ανοιχτά θα ήταν 53 και τα κλειστά τρία.

- Στην Αγίας Σοφίας αριστερά (ξεκινώντας από παραλία), τα 24 θα λειτουργούν και τα τέσσερα όχι, ενώ στη δεξιά πλευρά της οδού, οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 14 ανοιχτά και δύο κλειστά.

"Στον πλέον εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, την Τσιμισκή, το 60% του συνόλου των καταστημάτων θα είναι κλειστά οποιαδήποτε επιπλέον Κυριακή, πέραν των καθορισμένων από το νόμο επτά. Εάν δε, λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μικρών εμπορικών καταστημάτων δηλώνει ότι δεν επιθυμεί και δεν προτίθεται να ανοίξει οποιαδήποτε επιπλέον Κυριακή πέραν των επτά (7), ποια θα είναι η εικόνα της Αγοράς της Θεσσαλονίκης; Μια Ανοιχτή Αγορά με Κλειστά Καταστήματα" υποστηρίζει ο ΕΣΘ._