Στουρνάρας: Πρώτα πλεόνασμα, μετά διαπραγμάτευση

"Η μεγάλη διαπραγμάτευση θα γίνει αφού θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος", δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

"Ανησυχώ και δεν εφησυχάζω γιατί πρέπει να τηρήσουμε το πρόγραμμα", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σημείωσε ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο και τα στοιχεία αυτό δείχνουν, προσθέτοντας ωστόσο ότι το επτάμηνο δεν είναι δωδεκάμηνο.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε ότι η οποιαδήποτε μείωση είναι θετική από την μια πλευρά και βελτιώνει την ευημερία του κόσμου, αλλά από την άλλη η κυβέρνηση χάνει έσοδα.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε επίδομα θέρμανσης σημειώνοντας ότι σχεδιάζει να αλλάξει τα κριτήρια και να τα κάνει πιο ελκυστικά στον κόσμο.

Είπε ακόμη πως η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου επετεύχθη.

Τόνισε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει νέος φόρος, παρά μόνο η αλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Για την αμυντική βιομηχανία

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου παραβρέθηκε σε συνάντηση του πρωθυπουργού με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, ο Γιάννης Στουρνάρας ρωτήθηκε για το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών και απάντησε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη να πείσει την τρόικα είναι ότι η εκκαθάριση εν λειτουργία σε βάθος 5 ετών αφήνει μεγαλύτερη αξία στο δημόσιο από ό,τι η πτώχευση. "Πιστεύουμε πως ορισμένα κομμάτια των επιχειρήσεων αυτών έχουν αξία" κατέληξε ο υπουργός.