Κόντρα για το ύψος και την επικινδυνότητα του χρέους

Την οργισμένη αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς προκάλεσε η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία η αύξηση του χρέους στα 321 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013 (ύψος μεγαλύτερο και από από το χρέος που είχε η Ελλάδα το 2009, προτού ξεσπάσει η κρίση), είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και δεν είναι αιφνίδια, ούτε μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για "στρουθοκαμηλισμό" και προειδοποίησε ότι - "καθώς σύντομα ο κ. Σαμαράς θα είναι παρελθόν",  οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο θα εκπλήξουν τους δανειστές μας. 

"Καθώς τα τελευταία στοιχεία για το χρέος δείχνουν πως έφθασε στο δυσθεώρητο ύψος του 180% του ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός επιλέγει την τακτική της στρουθοκαμήλου. Βάζει το κεφάλι στο χώμα, κάνει πως δεν βλέπει, δεν ακούει και παραμένει άφωνος περιμένοντας τις εντολές των δανειστών.  

Η πλήρης κοινωνική χρεοκοπία, η διάλυση της οικονομίας και η βαθιά ύφεση είναι τα συνώνυμα της πολιτικής Σαμαρά. Πρέπει να γνωρίζει, όμως, ο κ. Σαμαράς πως ο ελληνικός λαός δεν θα περιμένει με σταυρωμένα τα χέρια να του πάρουν το σπίτι, να βλέπει να κλείνουν τα νοσοκομεία και τα σχολεία και τα παιδιά του να μεταναστεύουν. Σύντομα, ο κ. Σαμαράς θα είναι παρελθόν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο θα εκπλήξουν τους δανειστές μας" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε εξίσου έντονο τόνο ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας το κίνημα  "μανιακό καταστροφολόγο".  

"Δέσμιος της μανίας του να καταστροφολογεί, ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει ακόμα και την απλή αριθμητική. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δημιούργησε αυτή την προσωρινή αύξηση χρέους, ενώ το Δημόσιο έχει εξασφαλιστεί ισοδύναμα", αναφέρει ο Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στον Πάνο Σκουρλέτη .

"Με εθνική προσπάθεια η Ελλάδα ισχυροποιείται και το αναγνωρίζουν πλέον όλοι διεθνώς, όσο και αν αυτό χαλάει τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ" αναφέρει ο κ. Κεδίκογλου.

Σε πιο ήπιους τόνους ήταν η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, όπου αναφέρεται ότι "η Ελλάδα υλοποιεί ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που οδηγεί σε τεράστια ύφεση και αναπαράγει την κρίση". 

Η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι "απαιτείται η διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους, που θα περιλαμβάνει την περικοπή μέρους του χρέους και την ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής του, την ενίσχυση με ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων , την ουσιαστική αλλαγή του μνημονίου ώστε η δημοσιονομική εξυγίανση να συνδεθεί με τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την αναζωογόνηση της αγοράς , την προστασία των ανέργων και όσων διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας".

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την πλευρά τους κατηγόρησαν την συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ ότι "με τις ευλογίες Άσμουσεν, προετοιμάζεται για νέο μνημόνιο το οποίο, παρά τις διαψεύσεις Στουρνάρα".