Στρος Καν: Η Ελλάδα στο ευρώ πάση θυσία

Μήνυμα στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης έστειλε ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν τονίζοντας ότι “οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν τις απώλειες και να αποφύγουν, πάση θυσία, την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.”

Σε αιτιολόγηση αυτής του της θέσης υποστήριξε ότι “η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αλλά, όσο πιο μικρή χώρα είναι, τόσο πιο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Κι αυτό, γιατί οι επενδυτές βλέπουν ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να επιλύσει ένα πρόβλημα που αποτελεί το 2% του ΑΕΠ και έτσι χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Και χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ανάπτυξη”.

Σύμφωνα με το περιοδικό Europolitique, στο οποίο έδωσε συνέντευξη, από τη Σεούλ της Νότιας Κορέας, όπου συμμετείχε σε συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ άσκησε οξεία κριτική στην ΕΕ λέγοντας πως “από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να κερδίζουμε χρόνο, προκειμένου να αποφύγουμε την πρόσκρουση στον τοίχο, αλλά δεν επιλύουμε τίποτα” και προειδοποίησε ότι “η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο.”

Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμών για τη μείωση των spreads και σημείωσε πως “δεν μπορούμε να έχουμε μία νομισματική ένωση με τόσο διαφορετικά επιτόκια δανεισμού. Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να συνεισφέρουν στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Διακυβεύεται ή ίδια η επιβίωση της Ευρωζώνης.”

Τέλος, αν και χαιρέτισε τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προέβλεψε ότι η δράση του δεν θα είναι θαυματουργή.