Κανονικά θα καταβληθούν τα 550 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό 2012

Σε συμφωνία να περιληφθούν τα 550 εκατ. ευρώ των οφειλών των τραπεζών στον Προϋπολογισμό 2012 ήλθαν σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η τρόικα.
 
Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών στη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας εξετάσθηκαν τρόποι αποπληρωμής των οφειλών των πιστωτικών ιδρυμάτων χωρίς να υπάρχει επίδραση στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών
 
"Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να τα δώσουν τα λεφτά αυτά", τόνισε προσθέτοντας πως θα καταγραφούν κανονικά στο φετινό Προϋπολογισμό.
 
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα σημείωσε πως σήμερα η συζήτηση πήγε καλά και κατεγράφη πρόοδος και εξέφρασε την ελπίδα να έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα του 2013 -2014 και οι προαπαιτούμενες δράσεις έως τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Πέμπτης.
 
"Είμαστε πολύ κοντά", σημείωσε όταν ρωτήθηκε για το εάν το κενό που χωρίζει τις δύο πλευρές υπολείπεται του 1 δισ. ευρώ.
 
Ο ίδιος αποκάλυψε πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η τρόικα έχουν συμφωνήσει στο περιεχόμενο της φορολογικής μεταρρύθμισης και αποκάλυψε πως από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ τα 2 δισ. ευρώ θα αφορούν στο σκέλος των εσόδων.
 
Για τις συνολικές παρεμβάσεις του 2013 σημείωσε πως θα ανέρχονται στα 9 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περικοπές στις συντάξεις.
 
Το στέλεχος προσδιόρισε τη συζήτηση για την επιμήκυνση και τη βιωσιμότητα του χρέους μετά την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων και των προαπαιτούμενων ενεργειών. Το δε χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από την επιμήκυνση το προσδιόρισε στα 11 -12 δισ. ευρώ.
 
Τέλος, σημείωσε πως τεχνικά οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης έχουν κλείσει και θα κατατεθούν στην Βουλή με τις υπόλοιπες προαπαιτούμενες δράσεις.