Σουλτς: Η σκληρή λιτότητα δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς

Η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και η αναχαίτιση του φαινομένου ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης κατά τη συνάντηση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην Αθήνα.

Ο  κ. Μίχαλος ζήτησε τη συμβολή του Μάρτιν Σουλτς για τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων που θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στην Ευρώπη και θα συμβάλουν στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, χαρακτηρίζοντας ως αποσπασματικά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρόβλημα της ανεργίας.

Ο κ. Σουλτς, από την πλευρά του, τόνισε ότι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ανεπαρκείς τις δράσεις για την απασχόληση και επεσήμανε την αναγκαιότητα αναβάθμισης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την λήψη αποφάσεων που θα έχουν κοινωνική διάσταση και όχι καθαρά τεχνοκρατικό χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ τόνισε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η χώρα μας να βγει από την κρίση, θέση με την οποία συμφώνησε απόλυτα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι η πολιτική σκληρής λιτότητας που επιβάλει η τρόικα δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς. Οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι η Ευρώπη στο σύνολο της κινδυνεύει να βυθιστεί ακόμη βαθύτερα στην ύφεση αν συνεχιστεί η σκληρή δημοσιονομική πολιτική και μοναδική λύση αποτελεί η στροφή προς την ανάπτυξη, με τη διάθεση των αναγκαίων πόρων κυρίως μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός νότος.

Επιπλέον, ο κ. Μίχαλος δεσμεύθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια για διατήρηση και αναβάθμιση των ελληνικών και γενικότερα των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων, που αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.