Στο υπουργείο Οικονομικών εκ νέου η τρόικα

Ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών  Χρήστου Σταϊκούρα με την τρόικα για την οριστικοποίηση των μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ.
 
Ωστόσο, εκτός από τις παρεμβάσεις της διετίας 2013 και 2014 και τις διαρθρωτικές αλλαγές στο επίκεντρο θα βρεθεί η αντιπρόταση της κυβέρνησης για την καταβολή των τόκων ύψους 550 εκατ. ευρώ που χρωστούν οι τράπεζες στο Δημόσιο για τις προνομιούχες μετοχές που κατέχει το κράτος με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη του 2008 για τις εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα.
 
Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεωθούν να καταβάλουν τόκο τότε τα 5 δισ. ευρώ που έλαβαν σε προνομιούχες παύουν να θεωρούνται εποπτικά κεφάλαια και θα πρέπει να λογίζονται ως δάνειο, έτσι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να αυξηθούν κατά 5 δισ. ευρώ και οι προνομιούχες μετοχές να ακυρωθούν.
 
Σήμερα οι τράπεζες πρότειναν στην κυβέρνηση να αυξηθεί η προμήθεια που πληρώνουν στο Δημόσιο για τις εγγυήσεις που χορηγούνται προς αυτές με σκοπό την άντληση ρευστότητας, με τρόπο τέτοιο ώστε σε εύλογο χρόνο να καλυφθεί το ποσό των 550 εκατ. ευρώ. Αυτή η πρόταση ωστόσο θα μπορούσε να αυξήσει και το ύψος των εγγυήσεων που παρέχει το Δημόσιο προς τα πιστωτικά ιδρύματα.