Κονδύλια ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τόνωση της αγοράς εργασίας με κονδύλια που θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ αναμένει το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα από το ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω κονδύλια αναμένεται να εξασφαλιστούν μετά την έγκριση της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, που αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Τα χρήματα αυτά θα μεταφερθούν από κονδύλια που είχαν αρχικά υπολογιστεί για τη ψηφιακή σύγκλιση και τη διοικητική μεταρρύθμιση, συνολικού ύψους 382 εκατ. ευρώ, ενώ 880 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν από ανακατανομή πόρων στα ΠΕΠ και αφορούσαν στο περιβάλλον.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι μέσω της αναθεώρησης δεν θα υπάρξει αναθεώρηση κονδυλίων από το τρέχον ΕΣΠΑ αν και πρόσθεσε ότι 440 έργα του προηγούμενου προγράμματος με προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ ίσως δεν θα μπορέσουν να εκτελεστούν και γίνεται αγώνας για να μη χαθούν τα λεφτά.

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης ότι εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το ΕΤΕΑΝ για μόχλευση κεφαλαίων 1 δισ. ευρώ. Ακόμη, μέσω διοικητικών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων θα απεμπλακούν κονδύλια, επιπλέον, του 1 δισ. ευρώ τη διαχείριση των οποίων επίσης έχει το ΕΤΕΑΝ.

Για τα 181 έργα προτεραιότητας ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα περισσότερα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ωστόσο 40 από αυτά έχουν καθυστερήσει και αφορούν στον ΟΣΕ, στη διαχείριση αποβλήτων, στο Κτηματολόγιο και τις τηλεπικοινωνίες.

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιτύχει η χώρα μας το στόχο που είχε τεθεί στην αρχή του έτους για απορρόφηση 3,73 δισ. ευρώ, παρότι το πρώτο εξάμηνο του έτους απορροφήθηκαν 730 εκατ. ευρώ αντί για 1,2 δισ. ευρώ, κάτι που απέδωσε στις εκλογικές αναμετρήσεις.