Σταϊκούρας : Αδύνατη η άμεση αλλαγή του μνημονίου

Στους περιορισμούς στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, που καθιστούν ανύπαρκτα τα περιθώρια άμεσης αλλαγής της "συνταγής", η οποία εφαρμόζεται από την τρόικα, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως τα μέτρα της περιόδου 2013-2014 είναι εξαιρετικά επώδυνα για τους πολίτες, καθώς το 78% των πρωτογενών δαπανών της γενικής κυβερνήσης, που περικόπτονται, αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως το 2012 η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 6,5%, ίσως και περισσότερο, ενώ εκτίμησε ότι το 2013 θα κυμανθεί μεταξύ 3,8% και 5%.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, άμεση επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός των δανειακών αναγκών της χώρας, επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα από το 2013.

Όπως τόνισε, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2013 με τις απαιτούμενες, υπό διαπραγμάτευση, παρεμβάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής, προβλέπεται να περιοριστεί ακόμη περισσότερο στα 8 δισ. ευρώ ή στο 4,2% του ΑΕΠ. Επίσης σημείωσε ότι το 2013, παρά την παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, η χώρα αναμένεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.

Τέλος, τόνισε πως οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού 2013 προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 56,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 8,5% σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2012.