Απόκλιση 5,2% κατέγραψαν τα έσοδα του Προϋπολογισμού στο α’ εξάμηνο

Απόκλιση 5,2% έναντι των στόχων κατέγραψαν τα έσοδα του Προϋπολογισμού στο εξάμηνο Ιανουαρίου -Ιουνίου 2013. Στο εξάμηνο εισπράχτηκαν 11,86 δισ. ευρώ, έναντι στόχου περιόδου 12,51 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα συνολικά έσοδα Προϋπολογισμού προ μείωσης επιστροφών τον Ιούνιο 2013 ανήλθαν σε 3,58 δισ. ευρώ, οι επιστροφές διαμορφώθηκαν στα 0,12 δισ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα σε 3,46 δισ. ευρώ, μειωμένα οριακά κατά 1,65% σε σχέση με τα καθαρά έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Τον Ιούνιο οι ΔΟΥ όφειλαν βάσει στοχοθεσίας να εισπράξουν 1,97 δισ. ευρώ, ενώ τελικά εισέπραξαν 1,87 δισ. ευρώ, ήτοι παρατηρήθηκε υστέρηση 5,2% σε σχέση με το στόχο.

Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από ΦΠΑ, για το μήνα Ιούνιο 2013 παρατηρήθηκε υστέρηση 5,3% σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στις Εφορίες για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα έσοδα του Ιουνίου 2013 εμφανίζονται μειωμένα τόσο στο σύνολό τους όσο και σε επίπεδο Εφοριών, λόγω της μειωμένης για την περίοδο είσπραξης φόρου εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, της μειωμένης για την περίοδο εισπρακτικής απόδοσης του φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και της μειωμένης για την περίοδο είσπραξης ΦΠΑ και ΕΕΤΗΔΕ.

Σχετικά με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε: “Ο αγώνας για την επίτευξη των στόχων είσπραξης φόρων είναι εντατικός, δύσκολος και διαρκής. Με την έμπρακτη βοήθεια των πολιτών θα ξεπεράσουμε ως φορολογικές αρχές της χώρας τα όποια προβλήματα και θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία το βαρυσήμαντο έργο που μας έχει ανατεθεί. Κλειδί στην προσπάθεια αυτή είναι η εμπέδωση φορολογικής συνείδησης από όλους μας”.