Με ΦΠΑ 13% και το delivery, διευκρινίζει το υπ. Οικονομικών

Σε νέες διευκρινίσεις αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, και ειδικά σε ό,τι αφορά τα όσα θα ισχύουν από αύριο 1η Αυγούστου για τη διανομή φαγητού (delivery) και την παραλαβή φαγητού για το σπίτι (takeaway).

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, η παράδοση των αναψυκτικών υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) σε όλες τις πράξεις που αφορούν την αλυσίδα διανομής τους (εισαγωγή, παραγωγή, χονδρική πώληση, λιανική πώληση) από οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα, κυλικεία, κλπ).

“Η παροχή υπηρεσίας εστίασης, και συνεπώς η κατανάλωση αναψυκτικών εντός του καταστήματος, με την πρόσφατη διάταξη υπάγεται από 1.8.13 έως 31.12.13 στο μειωμένο συντελεστή (13%)”, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, “κατά πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για την αυθεντική ερμηνεία των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου, ως παροχή υπηρεσίας εστίασης θεωρείται η επιτόπια κατανάλωση εντός καταστημάτων με παράλληλη παροχή υπηρεσιών (διάθεση τραπεζοκαθισμάτων, επιτραπέζιων σκευών, σερβίρισμα, καθαρισμός χώρων, κλπ.), ενώ στην περίπτωση που δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες ως ανωτέρω, πρόκειται για παράδοση αγαθών, η οποία υπάγεται στον προβλεπόμενο συντελεστή για κάθε είδους αγαθού”.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι δεν είναι ακριβές ότι ο συντελεστής των έτοιμων φαγητών διαφοροποιείται ανάλογα με το αν καταναλώνονται στο κατάστημα ή εκτός. Στην παράδοση των εν λόγω αγαθών εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση ο μειωμένος συντελεστής (13%).

Με βάση τις διευκρινίσεις αυτές, προκύπτει ότι η μείωση του ΦΠΑ στο 13% ισχύει κανονικά για τα προϊόντα που καταναλώνονται εντός των καταστημάτων εστίασης, συμπεριλαμβανομένων και των αναψυκτικών, καθώς και για τα προϊόντα τα οποία παραλαμβάνει ο πελάτης για το σπίτι ή στο σπίτι, με μοναδική εξαίρεση τα αναψυκτικά, για τα οποία παραμένει ο ΦΠΑ του 23%.