ΔΝΤ: Κίνδυνος φυγής κεφαλαίων από την Ευρώπη

Περιουσιακά στοιχεία - μαμούθ αξίας 4,5 τρισ. δολαρίων θα πρέπει να πουλήσουν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες μέσα στο 2013, σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν καταφέρουν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, το ΔΝΤ έστειλε νέα σαφέστατη προειδοποίηση προς την Ευρώπη και το τραπεζικό της σύστημα. Το Ταμείο αναφέρει ότι η μη εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίας ή της συγκρότησης του ενιαίου συστήματος εποπτείας, στο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, θα μπορούσε να αναγκάσει 58 ευρωπαϊκές τράπεζες να συρρικνώσουν δραματικά τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί η περιφέρεια της Ευρώπης και συγκεκριμένα χώρες όπως  η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

“Η εντατικοποίηση της κρίσης είχε ως αποτέλεσμα εκροές κεφαλαίων από την περιφέρεια προς τον πυρήνα" αναφέρει το ΔΝΤ.  "Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών είναι υψίστης σημασίας για τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ" προσθέτει.

Το Ταμείο ξεκαθαρίζει ότι εάν η κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη δεν επιλυθεί άμεσα, οι μαζικές εκροές κεφαλαίων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης θα είναι γεγονός.

To ΔΝΤ προειδοποιεί για μαζικές εκροές κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι μόνο στις χώρες της περιφέρειας. Μάλιστα τυχόν καθυστερήσεις στην κατεύθυνση επίλυσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη μπορεί αυτόματα να στοιχίσουν στις ευρωπαϊκές τράπεζες απώλειες - σε στοιχεία ενεργητικού- ύψους 2,8 τρις δολαρίων, ποσοστό που ξεπερνά το 7% επί του συνόλου των ισολογισμών τους, εκτιμά το ΔΝΤ.