Economist: Η Ελλάδα θα χάσει τους στόχους του 2013

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί τελευταία στην ελληνική κυβέρνηση, το βρετανικό περιοδικό Economist, επισημαίνει ότι η χώρα μας απέχει μακράν από το στόχο της ανάκαμψης το 2014 και θα χάσει τους στόχους του 2013.

"Για μία ακόμη φορά η εύθραυστη ελληνική κυβέρνηση προωθεί καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις στη Βουλή κατ' εντολή της ΕΕ και του ΔΝΤ την ώρα που εξαγριωμένοι διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος ζητούν την παραίτησή της. Αυτό που διακυβεύεται είναι η απεγνωσμένη ανάγκη για τη δόση των 6,8 δισ. ευρώ του ελληνικού πακέτου διάσωσης. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στις 17 Ιουλίου για την διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος υπήρξε δύσκολη, κυρίως γιατί ο Αντώνης Σαμαράς, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός, είδε την κυβέρνησή του να χάνει πέντε έδρες μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική", σημειώνει το άρθρο.

Ο Economist συνεχίζει, τονίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς έπρεπε την τελευταία στιγμή να τραβήξει τον άσο από το μανίκι του για να πείσει τους διαφωνούντες. Λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανακοίνωσε τη μείωση του φόρου 23% στην εστίαση σε 13% από 1ης Αυγούστου.

Συνεχίζοντας, το περιοδικό αναφέρει ότι η συγκυβέρνηση της ΝΔ του Σαμαρά και του ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελο Βενιζέλο μπορεί να αποδειχθεί πιο ισχυρή από την προηγούμενη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το άρθρο, "λίγα είναι αυτή τη στιγμή τα δείγματα για οικονομική ανάκαμψη. Ο ΙΟΒΕ,  ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο 5% φέτος, χειρότερα δηλαδή από τις αρχικές προβλέψεις για 4,6%. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από το 26,9% που είναι σήμερα στο 30% την επόμενη χρονιά, ενώ οι προβλέψεις για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι απογοητευτικές"

Το περιοδικό εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χάσει τους στόχους του 2013 με μεγάλη διαφορά.