ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρηματοδότηση τον Ιούλιο του 2014

Στην επιβεβαίωση ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ξεμείνει από χρηματοδότηση τον Ιούλιο του 2014 προχώρησε πριν λίγο από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και εμφανίσθηκε καθησυχαστικός τονίζοντας πως αυτό δεν θα συμβεί καθώς έως τον Ιούλιο 2014 το πρόγραμμα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο. "Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ως τον Ιούλιο του 2014. Αναμένεται να υπάρξει μετά τον Ιούλιο του 2014", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ράις τόνισε πως δεν έχει ακόμη ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για να εξετάσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενη δόσης. Τόνισε ωστόσο πως αυτό αναμένεται στα τέλη Ιουλίου και ότι η δόση αναμένεται να δοθεί στα μέσα Αυγούστου.

Σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ έχει εγκρίνει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 23% στο 13% είπε πως η συμφωνία της τρόικας σε επίπεδο στελεχών με τις ελληνικές αρχές δεν περιλαμβάνει την προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστιατόρια και τροφοδοσία, αλλά αυτό το ζήτημα θα συνεχίσει να συζητείται.

Αναφορικά με την ανάπτυξη είπε πως το πρόγραμμα προβλέπει τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, ωστόσο συμπλήρωσε πως οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν αβέβαιες.

Ράις: Όχι νέα μέτρα μέσα στο 2013, αλλά να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, άναψε φωτιές. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, το Διεθνες Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι δε θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα της Ελλάδας μέχρι τον Ιούλιο του 2014, αλλά διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνέχιση της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση.

Ωστόσο, ο κ. Ράις απέρριψε τη λήψη πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2013 για τη χώρα μας.

Αναλυτικά, σε σχετική ερώτηση, αφού η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένη από την πρόοδο της Ελλάδας, τότε γιατί η τρόικα απαιτεί κι άλλα μέτρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι "δεν τίθεται θέμα πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2013, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί".