Στουρνάρας: Συμφωνία ως τη Δευτέρα με την τρόικα

Προς συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα οδεύουν κυβέρνηση και τρόικα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και την Παρασκευή, και το Σάββατο, πιθανόν και την Κυριακή.

“Υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα”, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, που τόνισε πως είναι απαραίτητη η συμφωνία στα θέματα του Δημοσίου και έκανε λόγο για “κάποια πρόοδο” εν μέσω “δύσκολης διαπραγμάτευσης”, ξεκαθαρίζοντας πως “θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα”.

Ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε επίσης κατηγορηματικά πως τίθεται ζήτημα αύξησης των απολύσεων που ζητά η τρόικα από το Δημόσιο πάνω από τις 15.000 που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Αυτή άλλωστε είναι και μία από τις τρεις “κόκκινες γραμμές” του πρωθυπουργού στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, με τις άλλες να είναι ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει τη δόση, για να μη δημιουργηθεί αστάθεια, και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει κανένα νέο μέτρο που θα επιβαρύνει τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτάθηκε σήμερα στην τρόικα να υπάρξει ανάλογη με την καθυστέρηση μείωση του χρόνου παραμονής των υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι προτείνεται οι 12.500 υπάλληλοι που θα υπαχθούν σε κινητικότητα να μην πληρωθούν με το 75% του μισθού τους το ανώτερο για 12 μήνες, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Μετά το πέρας του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, οι υπάλληλοι ή θα έχουν μεταταχθεί ή θα απολυθούν.

Σε κάθε περίπτωση, αν πιστέψουμε τα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, τη Δευτέρα που θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup θα έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, που θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν το “πράσινο φως” για την περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας.