Καλό μήνα με απολύσεις στο Δημόσιο; Ο Μητσοτάκης ζητά παράταση!

Κρίσιμες είναι οι συναντήσεις της τρόικας τη Δευτέρα 1 Ιουλίου με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε τρία επίπεδα.

Πριν από το ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών, Ματίας Μορς (ΕΕ), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) ο κ. Στουρνάρας θα έχει σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους νέους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.

Είναι γνωστό ότι οι δανειστές μας έχουν έρθει να διαπραγματευτούν το φόρο ακινήτων, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και το "άνοιγμα" στον ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα κινητικότητας, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει παράταση, ώστε "να εξασφαλιστεί χρονική άνεση για να γίνουν οι όποιες αλλαγές με αξιοκρατικά κριτήρια", όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", η πρόταση της τελευταίας στιγμής που επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο σε σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή είναι να οδηγούνται κάθε μήνα σε καθεστώς διαθεσιμότητας 2.000 υπάλληλοι στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στο τραπέζι, ως δείγμα αποφασιστικότητας, το γεγονός ότι έχουν αρχίσει ήδη να ταχυδρομούνται οι ειδοποιήσεις στους υπαλλήλους της ΕΡΤ που αποχωρούν, όμως η διαδικασία που ακολουθήθηκε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν θα επαναληφθεί με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), όπου η λύση που προτείνεται είναι η αναδιοργάνωση εν λειτουργία και η συγχώνευση με την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ.

Τι θα ζητήσει η τρόικα

Η τρόικα θεωρεί πως αν και το κυβερνητικό σχέδιο είναι να επιτευχθούν με εθελοντικό τρόπο οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για τη μείωση του προσωπικού, ωστόσο αυτοί οι στόχοι δεν θα είναι αξιόπιστοι αν δεν υπάρξουν κάποιες περιορισμένες υποχρεωτικές απολύσεις. Θεωρεί δε πως οι υποχρεωτικές απολύσεις παρέχουν χώρο για να προσληφθούν νέοι και πιο εξειδικευμένοι και προσωπικό που θα έχει κίνητρα να εργαστεί.

Σημειώνεται ότι βάσει του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016:

-Στους ΟΤΑ α' βαθμού (πλην των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων) δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις τακτικού προσωπικού για όλα τα έτη της περιόδου 2013-2016.

-Στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τα έτη 2013 και 2014, δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις διοικητικού προσωπικού, ενώ για το διδακτικό προσωπικό ο λόγος προσλήψεων-αποχωρήσεων θα διαμορφωθεί στο 1:10.

-Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για τα έτη 2013 και 2014 δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις ένστολου προσωπικού.

-Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τα έτη 2013 και 2014, προβλέφθηκε μείωση των προσλήψεων κατά 30% σε σχέση με αυτές του έτους 2012, ήτοι 819 άτομα.

-Στο Υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται η πρόσληψη 200 εφοριακών εντός του 2013.

-Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προβλέπεται η αποφοίτηση 162 Δικαστών από την Εθνική Σχολή Δικαστών.

Κυρ. Μητσοτάκης: "Δε θα είμαι ο υπουργός των απολύσεων"

"Δε θα είμαι ο υπουργός των απολύσεων, αλλά της αξιολόγησης", δηλώνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφερόμενος στους στόχους που έχει θέσει για τον εαυτό του.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι "θα γίνουν απολύσεις, αλλά μην ξεχνάτε για κάθε έναν που θα φεύγει θα έρχεται ένας νέος μέσω ΑΣΕΠ".

Σε ό,τι αφορά τη "δεξαμενή" από όπου θα γίνουν οι απολύσεις, δείχνει να απορρίπτει τον "ξαφνικό θάνατο" μιας μεγάλης εταιρείας του Δημοσίου. Αντιθέτως τονίζει ότι οι απολύσεις θα γίνουν από τους "μόνιμους" συμβασιούχους, ενώ για την κινητικότητα δηλώνει ότι "για να γίνει σωστά και δίκαια η διαδικασία θέλει κάποιους μήνες".