Βρούτσης: Μένει στα 586 ο βασικός παρά την κατάργηση του πενθημέρου

Τη δέσμευση τι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 586 ευρώ έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Τόνισε μάλιστα ότι θα πραγματοποιηθούν διαρθρωτικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

"Σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουμε το νέο μηχανισμό που διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό και θα διαμορφωθεί από 1/1/2017" δήλωσε ο υπουργός, , μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στην ξαφνική αδιαθεσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο της ΝΔ, ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε ότι "ευτυχώς που η χώρα σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία έχει έναν τόσο εργατικό πρωθυπουργό"

Η κατάργηση του πενθημέρου

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή είδε το φως της δημοσιότητας εγκύκλιος, η οποία ανατρέπει το πενθήμερο εργασίας και με τη βούλα. Το συγκεκριμένο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας έρχεται να καταργήσει την πενθήμερη εργασία με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων σε όσους επαγγελματικούς χώρους δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση και έχει λήξει η μετενέργεια.

Η αρχή γίνεται στα επισιτιστικά επαγγέλματα για 100.000 νεοπροσλαμβανόμενους με ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με οδηγίες (εγκύκλιο) της Διεύθυνσης Αμοιβής και Εργασίας του υπουργείου Εργασίας προς τους επισιτιστικούς καταστηματάρχες (η σύμβαση των οποίων έληξε στις 14-8-2012) οι νεοπροσλαμβανόμενοι "στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί να εργάζονται με εξαήμερη εργασία".

Δηλαδή, με απλά λόγια, τους λέει "εφαρμόστε ατομικές συμβάσεις με εξαήμερο και αμοιβή τα 586 ευρώ, όση είναι η μεικτή αμοιβή βάσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους".

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, οι μισθοί περίπου 600.000 εργαζομένων που έμειναν φέτος χωρίς κλαδική σύμβαση, θα υποστούν μειώσεις έως 20% από την απώλεια σειράς επιδομάτων, ενώ με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι μισθοί μπορεί να πέσουν ακόμα και στα 586 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Το έγγραφο του υπουργείου Εργασίας

Διευκρινίσεις σχετικά με την ισχύ των μη μισθολογικών όρων των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει ή έχουν καταγγελθεί και έχει περάσει και το τρίμηνο επέκτασης της ισχύος τους, δίνει με έγγραφό του, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, το υπουργείο Εργασίας.

Στους μη μισθολογικούς όρους περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το ωράριο, τις άδειες τις ημέρες αργιών κ.λ.π

Το έγγραφο αναφέρει, ότι με βάση το νόμο του 2ου Μνημονίου (4046/2012), "μετά την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις συλλογικές συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα".

Κατά συνέπεια, "οι μη μισθολογικοί όροι των συμβάσεων που έχουν λήξει και έχει παρέλθει και η παράταση ισχύος τους μπορούν να μεταβληθούν με νέα συλλογική σύμβαση καθώς και με ατομική σύμβαση εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου".

Ειδικότερα, για τον κλάδο των επισιτιστικών καταστημάτων, από τον οποίο υποβλήθηκε και το σχετικό ερώτημα το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι η ισχύς της κλαδικής σύμβασης έχει λήξει από τις 14/8/2012 και για τους νεοπροσλαμβανόμενους με ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Για τους παλαιούς εργαζομένους ισχύουν οι ρυθμίσεις της κλαδικής σύμβασης για πενθήμερη εργασία, με δύο συνεχόμενες ημέρες ανάπαυσης.

 

Διαβάστε επίσης: Ρεπορτάζ news.gr - Τι σημαίνει στην πράξη η κατάργηση της πενθήμερης εργασίας