Μπλακ άουτ στο Twitter του Θεοχάρη από ερωτήσεις !

Μία ομοβροντία από απορίες και παρατηρήσεις σχετικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δέχεται τις τελευταίες ώρες μέσω Twitter ο γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, από απλούς πολίτες που είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα με το Taxisnet, είτε ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της φορολογικής τους δήλωσης.

Ο κ. Θεοχάρης, γνωστός για την έντονη ενασχόλησή του με το Twitter, μέσω του οποίου αρκετές φορές έχει ανακοινώσει νέα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης -ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων το βράδυ της Τετάρτης, πριν την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών- απαντά στους περισσότερους χρήστες, παρέχοντας διευκρινίσεις σχετικά με πολλά θέματα με τα οποία καταπιάνεται.

Ερωτηθείς από χρήστη του Twitter αν οι τόκοι καταθέσεων έχουν ενημερωθεί ηλεκτρονικά από τις τράπεζες, απαντά ότι δεν έχει ακόμα ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σε ερώτηση για το αν είναι δεσμευτικές οι νέες προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, ο κ. Θεοχάρης απαντά κατηγορηματικά ότι “πρέπει να δηλώσετε μέχρι την ημερομηνία λήξης για τον λήγοντα του ΑΦΜ σας”.

Αναφορικά με το γιατί επελέγη η παράταση με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, ο κ. Θεοχάρης εξηγεί: “γιατί δεν θα πάνε οι φορολογούμενοι σε λογιστές και θα ζητάνε παράταση που δεν θα δοθεί. Άρα η μισή Ελλάδα θα έχει πρόστιμο”.

Μάλιστα, ερωτηθείς και πάλι από λογιστή, σχολιάζει: “Γιατί όταν θα σας έρθουν όλοι στις 29/8 για να τα περάσετε δεν θα μπορείτε και δικαίως. Τι θα κάνουμε τότε;”.

Σε ερώτηση για το αν υποβάλλεται συμπληρωματική δήλωση στην Εφορία για εισόδημα προηγούμενου έτους λόγω συνταξιοδότησης, ο γραμματέας Εσόδων δηλώνει άγνοια.

Σε παρατήρηση χρήστη ότι η υποχρέωση για συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών κάθε μήνα είναι “ένα βήμα μπρος και δύο πίσω”, ο κ. Θεοχάρης αντιτείνει ότι θα υπάρχει μηχανογραφική υποστήριξη και τελικά απλοποίηση.

Όσον αφορά στο αν μεταξύ των ΑΦΜ συζύγων ισχύει η προθεσμία για το μεγαλύτερο ή μόνο του συζύγου, ο κ. Θεοχάρης διευκρινίζει ότι ισχύει αυτό του υπόχρεου (συζύγου).

Απαντώντας σε παρατήρηση χρήστη ότι η εφαρμογή για τις δηλώσεις, είναι “80% εκτός”, σημειώνει: “Νομίζω το κοιτάζει η ΓΓΠΣ”.

Όσο για το αν θα δοθεί παράταση για το Ε9, διευκρινίζει ότι για το 2013 αυτό θα συμβεί.