Κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι στο δεύτερο Investor Forum της Eurobank

Συνολικά 23 κορυφαίοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια άνω των 3,5 τρισ. δολαρίων συμμετείχαν στο δεύτερο Investor Forum που διοργάνωσε η Eurobank, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Νικόλαου Καραμούζη.

Στο forum εκπροσωπήθηκαν όλες οι κατηγορίες επενδυτικών κεφαλαίων, όπως κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από τη Μέση Ανατολή, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι διαχείρισης, private equity funds και hedge funds. Μεταξύ αυτών ήταν οι BNP Investment Partners, BlackRock Investement Management και Morgan Stanley Investment Management.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών επικεντρώθηκε:

• Στην πορεία της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

• Στην επάρκεια των 50 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί μέσω του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες και εάν τα κεφάλαια αυτά θα επαρκέσουν για την κάλυψη αναγκών που ενδεχομένως θα προκύψουν στο πλαίσιο των νέων stress tests που θα πραγματοποιηθούν το β’ εξάμηνο του 2013.

• Ποια είναι η στρατηγική σχετικά με τη συγκέντρωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εάν θα υπάρξει νέος γύρος συγχωνεύσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

• Ποια είναι η στρατηγική των ελληνικών τραπεζών για την πώληση περιουσιακών στοιχείων (θυγατρικών, χαρτοφυλακίων κλπ).

• Ποια είναι η πορεία χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και των ιδιωτών από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Επίσημος ομιλητής στη σημερινή πρώτη ημέρα του forum ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ομιλίες απηύθυναν μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρήστος Σκλαβούνης, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης και του ΠΑΣΟK Φίλιππος Σαχινίδης. Τις εργασίες της πρώτης ημέρας θα κλείσειμε επίσημη ομιλία του ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Στο πλαίσιο του forum οι ξένοι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις σε κλειστές συναντήσεις 14 σημαντικών ελληνικών εισηγμένων και μη στο ΧΑ επιχειρήσεων από τους σπουδαιότερους κλάδους της οικονομίας. Κύριος σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι η παρουσίαση των προοπτικών και των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε διεθνή επενδυτικά και χρηματοδοτικά κεφάλαια για την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.