Και μετά το 2014 “ανοικτός” για τις τράπεζες ο ELA

Και μετά τον Ιούνιο 2014 θα χορηγούνται οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να υπάρχει η απαιτούμενη εξασφάλιση για την χορήγηση της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance).

Αν και η γενική εντύπωση ήταν ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών θα παύσει η ανάγκη των τραπεζών να αναζητούν ρευστότητα στον ELA και θα λαμβάνουν απευθείας ρευστότητα από τον ΕΚΤ αυτό δεν ισχύει. Αρχικά προβλεπόταν πως οι εγγυήσεις που χορηγεί το Ελληνικό Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος ύψους 60 δισ. ευρώ, προκειμένου να υπάρχει η απαιτούμενη εγγύηση για την χορήγηση της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χορηγούνταν για το διάστημα 1.1.2013 έως και 30.6.2014.

Ωστόσο, τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει πως - με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης της Τράπεζας της Ελλάδος - το ως άνω χρονικό διάστημα δύναται να παρατείνεται.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι ελληνικές οι τράπεζες δανείστηκαν τον Απρίλιο 33,43 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA έναντι 21,22 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Τον Απρίλιο, η συνολική χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ υποχώρησε στα 60,91 δισ. ευρώ από 70,73 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.