Τριπλό μήνυμα από τους δανειστές μας

Το τσουνάμι των δραματικών και ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων της Αθήνας έφτασε στο  Λουξεμβούργο,  όπου συνεδρίαζε απόψε  το Eurogroup και τα μηνύματα των αξιωματούχων ήταν ξεκάθαρα: ή δόση ή εκλογές. 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, έκανε έκκληση  στο "αίσθημα ευθύνης" των Ελλήνων πολιτικών ηγετών "για το καλό της Ελλάδας και της Ευρώπης" ενώ το ΔΝΤ , έμμεσα, διεμήνυσε στην Αθήνα "ξεχάστε τη δόση αν γίνουν εκλογές".

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, προειδοποίησε ότι "προτεραιότητα για τις ελληνικές αρχές παραμένει να υλοποιήσουν άμεσα το πρόγραμμα. Εάν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν θα υπάρξουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014".

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ περίπλοκη κατάσταση και ζήτησε "να αρθούν το συντομότερο δυνατό οι αμφιβολίες λόγω των εσωτερικών πολιτικών διαφωνιών"

Έκκληση  στις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις έκανε και ο  επικεφαλής του Eurogroup,Γερούν Ντάισνεμπλουμ.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί των Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σήμερα το βράδυ σε συμφωνία αναφορικά με την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- με κεφάλαια, που θα διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.