Eurobank: Πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Απαραίτητη για την επίτευξη γρήγορης ανάπτυξης μετά το 2014 θεωρούν οι αναλυτές της Eurobank την ολοκλήρωση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα των ουσιαστικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας πως το ρίσκο πλέον είναι “να μην ολοκληρωθούν, να κυριαρχήσουν τα συμφέροντα των συντεχνιών, να εξακολουθήσει η καπηλεία της κοινωνίας από παλαιοκομματικές αντιλήψεις, χωρίς αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, χωρίς μείωση της γραφειοκρατίας”.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης σε μελέτη της τράπεζας με θέμα “Η Ελλάδα μετά την κρίση”, το ρίσκο αυτό μεγεθύνεται από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν κτήμα του ελληνικού λαού, καθώς εμφανίστηκαν ως έξωθεν επιβαλλόμενες, “σαν να αφορούν κάποιους άλλους, όχι εμάς, σαν κάποιοι 'κακοί' να τις επιβάλλουν”, όπως σημειώνεται.

“Σήμερα λοιπόν απαιτείται να ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να οριοθετήσουμε μια μακρόπνοη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική και να μην αμελήσουμε τη νέα γενιά, ούτε αυτούς που αποτέλεσαν την παράπλευρη απώλεια της κρίσης”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην μελέτη της η Eurobank.

Στη μελέτη επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι “έχουν γίνει πολλά στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, τόσο στη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην επούλωση των ανισορροπιών. Για πρώτη φορά σήμερα, στον έκτο χρόνο ύφεσης, υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης τον επόμενο χρόνο, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να ευδοκιμήσουν. Πολλοί αρνητικοί παράγοντες της προηγούμενης περιόδου ατονούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, όπως η συσταλτική δημοσιονομική πολιτική ή η έλλειψη ρευστότητας”, υπογραμμίζεται όμως ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη και το ρίσκο να συνεχιστεί η ύφεση θα ενδυναμωθεί, αν η τρόικα επιμείνει στις περαιτέρω αυτόματες περικοπές, που το Μνημόνιο υπαγορεύει όταν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν εκπληρώνονται.