Ρέγκλινγκ: Το ΔΝΤ θα πρέπει να φύγει από την Ευρώπη

Την άποψη ότι το ΔΝΤ δεν αντιλαμβάνεται τους κανόνες της νομισματικής ένωσης και ότι μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να μην εμπλέκεται στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης  εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Ρέγκλινγκ ρωτήθηκε για την απολογιστική έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και τόνισε πως το Ταμείο αφενός  δημιουργεί μια "ψεύτικη διαμάχη", αφετέρου δείχνει πως δεν αντιλαμβάνεται τους κανόνες της νομισματικής ένωσης. "Το ΔΝΤ χλευάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Γερμανός επικεφαλής του ESM προσέθεσε πως αν και βραχυπρόθεσμα το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στην τρόικα, λόγω της εμπειρίας του με τα προγράμματα βοήθειας, μακροπρόθεσμα οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίζουν για τα προγράμματα βοήθειας μόνες τους.

Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Ρέγκλινγκ είπε ότι εάν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι συζητήσεις για περαιτέρω βοήθεια θα μπορούν να γίνουν από τα μέσα του 2014.