Ικανοποιημένος ο Γιοχάνες Χαν με την πρόοδο του ΕΣΠΑ

Ικανοποιημένος με την πρόοδο απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλιών του ΕΣΠΑ από την Ελλάδα παρουσιάσθηκε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος για Θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος που επισκέφθηκε χθες την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, τόνισε πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ επεσήμανε πως διαπιστώνει ευρύτερα πρόοδο στην υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Όπως τόνισε στο θέμα των παραχωρήσεων των οδικών αξόνων θα ληφθούν σύντομα οι τελικές αποφάσεις, όπως και για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα ώστε να ξεκαθαρίσει από πού θα μετακινηθούν τα κονδύλια για να επανεκκινήσουν οι εργασίες στους αυτοκινητοδρόμους.

"Πρέπει να σας πω ότι όταν ξεκινήσαμε τις συζητήσεις, πριν από δυο χρόνια, είχαμε 900 ημιτελή έργα, ενώ τώρα πιστεύω πως μέχρι τα τέλη του 2013 που λήγει η περίοδος τα ημιτελή έργα θα είναι λιγότερα από 50. Άρα μιλάμε για μεγάλη επιτυχία", είπε ο Επίτροπος Χαν.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως πολλές εκκρεμότητες πρέπει να μπουν στα σκαριά, όπως η προετοιμασία της νέας χρηματοδοτικής περιόδου και ο βαθμός απορρόφησης.

"Είναι οι δυο μεγάλες προκλήσεις αλλά πιστεύω πως στα τέλη Αυγούστου θα έχουμε και το σχέδιο συμφωνίας για την εταιρική σχέση έτσι ώστε να δούμε τις νέες προοπτικές. Οι συνθήκες δεν είναι εύκολες, παρ' όλα αυτά και μέσα στο πλαίσιο αυτών των δύσκολων συνθηκών, πρέπει να πω ότι η πρόοδος είναι αρκετή", τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους στόχους που είχαν τεθεί από κοινού με την Κομισιόν σε σχέση με την απορρόφηση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και εκτίμησε πως θα τους εκπληρώσει και για το πρώτο εξάμηνο του 2013. Ο ίδιος χαρακτήρισε "σημαντική πρόκληση" την επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων.