Κ. Μίχαλος: Στη σωστή κατεύθυνση ο νέος επενδυτικός νόμος

Θετικές εντυπώσεις αφήνει στον επιχειρηματικό κόσμο ο νέος επενδυτικός νόμος. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το νέο σχέδιο νόμου “Διαμόρφωση Φιλικού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις", που έδωσε, χθες, προς δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ανάπτυξης δήλωσε ότι: “Από την πρώτη ανάγνωση, διαπιστώνουμε ότι οι βασικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και πράγματι που ευνοούν την επιχειρηματική δράση και διευκολύνουν την υλοποίηση επενδύσεων”.

Διαβάστε τη δήλωση του Κ. Μίχαλου για τον νέο επενδυτικό

“Το ΕΒΕΑ θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του επί του συνόλου των ρυθμίσεων του νέου νομοσχεδίου, το οποίο ήδη μελετούν οι υπηρεσίες του. Ωστόσο, από την πρώτη ανάγνωση, διαπιστώνουμε ότι οι βασικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και πράγματι που ευνοούν την επιχειρηματική δράση και διευκολύνουν την υλοποίηση επενδύσεων. Και θα πρέπει να επισημάνω εδώ, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την επιμελητηριακή κοινότητα, που συνεχώς θα υποβάλει τις προτάσεις της για την έξοδο της χώρας από την κρίση, κυρίως μέσω αναπτυξιακών διαδικασιών.

Σε ότι αφορά το νέο σχέδιο νόμου, θεωρούμε σημαντικό βήμα για δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, το γεγονός ότι δίδονται πρόσθετα κίνητρα στις επιχειρήσεις που θέλουν να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, καθώς και την εισαγωγή νέων εργαλείων, όπως οι εταιρείες ειδικού σκοπού. Επίσης, θετικές, είναι οι ρυθμίσεις που προβλέπουν τη δυνατότητα προκαταβολής έως και 100% της επιδότησης με κάλυψη εγγυητικής επιστολής και τη δυνατότητα ο επενδυτής να μπορεί να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών μορφών ενίσχυσης (φοροαπαλλαγές, επιδότηση, κ.ά.).

Μεγάλο βήμα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, που δυσχεράνει κάθε επενδυτική προσπάθεια, αποτελεί το γεγονός ότι με το νέο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα «αυτοβεβαίωσης» (self assessment) με υπεύθυνες δηλώσεις αντί αδειοδότησης.
Το μεγάλο ζητούμενο, πάντως, παραμένει η υλοποίηση του νέου νόμου στην πράξη, χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα”.