Σαρώνει η ανεργία τις χώρες του ΟΟΣΑ

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η αύξηση της ανεργίας, πέντε χρόνια μετά την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με ορατό πλέον τον κίνδυνο διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που παρουσίασε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο γγ του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, ο αριθμός των ανέργων στις χώρες-μέλη του οργανισμού ανέρχεται σε περίπου 48 εκατομμύρια.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γκουρία, για να επιστρέψει η απασχόληση στα επίπεδα προ της κρίσης, απαιτείται η δημιουργία 14 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, και συγχρόνως - προκειμένου να τονωθεί η αγορά - πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται στις διάφορες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Ο ίδιος τονίζει ότι η κοινωνική πίεση είναι πολύ υψηλή και υπάρχει ορατός κίνδυνος διάλυσης της κοινωνικής συνοχής και πως πρέπει, όμως, επειγόντως, ν' αντιμετωπισθεί η κοινωνική κρίση και η αύξηση των ανισοτήτων.

"Η εισοδηματική ανισότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι στο υψηλότερο επίπεδο για τον τελευταίο μισό αιώνα, και συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό είναι ένα μη βιώσιμο μονοπάτι. Η κοινωνική συνοχή είναι η κόλλα που κρατά ενωμένη την κοινωνία των πολιτών, και η συνοχή αυτή είναι σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Γκουρία.