Τόμσεν: Στις αρχές του 2014 θα εξετασθεί η ελάφρυνση του χρέους

Λύση για το ελληνικό χρέος σε δύο φάσεις περιέγραψε χθες ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν παραχωρώντας συνέντευξη σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Τόμσεν ερωτήθηκε για αναφορά που εμπεριέχεται στην έκθεση που δημοσιοποίησε χθες το ΔΝΤ και σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εξετασθεί αν χρειάζεται μια εμπροσθοβαρής προσέγγιση νέας περικοπής του χρέους. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η Ευρωζώνη έχει δεσμευθεί ότι θα εξετάσει περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστεί, για την μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, υπό τον όρο πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πρόγραμμα.

"Η εξέταση της ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει από την Ευρωζώνη στις αρχές του 2014 υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, αλλά και στις αρχές του 2015 υπό την προϋπόθεση ότι ο Προϋπολογισμός του 2014 θα εφαρμοσθεί κανονικά", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως η ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τα δάνεια που λαμβάνει από το Ταμείο δεν έχει αλλάξει και ότι όσο η χώρα συμμορφώνεται με τις πολιτικές του Μνημονίου τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα παραμείνουν προσηλωμένα στο ελληνικό πρόγραμμα και θα δώσουν τη βοήθεια που χρειάζεται για να κρατήσουν το ελληνικό χρέος στην προγραμματισμένη πορεία, ήτοι στο 110% του ΑΕΠ το 2022.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016 το ΔΝΤ υποστηρίζει πως οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αρκετές στρατηγικές για να το κλείσουν, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω περαιτέρω μείωση των φοροαπαλλαγών, την επέκταση μέτρων που θα λήξουν π.χ. όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στοχευμένες περικοπές στις τρέχουσες δαπάνες. Όπως αναφέρει οι Αρχές θα προσδιορίσουν συγκεκριμένα σχέδια για το 2015 το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου 2013, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3% μέχρι το 2015.

Απαντώντας σε ερώτηση του news.gr o κ. Τόμσεν προσδιόρισε χθες το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 - 2016 στο 4,5% του ΑΕΠ ή στα 8,6 δισ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση το προσδιορίζει στα 4,2 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση του ΔΝΤ σημειώνεται πως η μείωση φόρων θα μπορούσε να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό 2013, ενώ υπογραμμίζεται πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014, αλλά στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 προβλέπεται χρηματοδοτικό κενό ύψους 4,6 δισ. περίπου. Για την κάλυψη του κενού αυτού η έκθεση αναφέρει πως το Eurogroup έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με το πώς θα το εξαλείψει, καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

"Κατά την άποψή μας, οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει να εξετάσουν τη μείωση των φόρων προτού υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα, αν και μπορεί κανείς πάντα να εξετάσει τα ήδη συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων, με άλλα μέτρα", είπε ο Τόμσεν.

Ο ίδιος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για τα λάθη που έγιναν στο ελληνικό πρόγραμμα την περίοδο 2010-2012 και ειδικά για τις σχέσεις των στελεχών της τρόικας.

Ο Τόμσεν παραδέχθηκε πως η τρόικα υποτίμησε τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη και υπολόγισε λάθος του δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Αναγνώρισε πως η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους άνοιξε με καθυστέρηση, αλλά και ότι οι μακροοικονομικές παραδοχές του ΔΝτ και της τροικας ευρύτερα δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο ίδιος εστίασε στο ότι είχε υπερτιμηθεί η διοικητική ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας και ότι πολλές από τις αστοχίες προέκυψαν διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν όσο γρήγορα αναμενόταν.

Αν και ερωτήθηκε ευθέως για το ποιος από την τρόικα ευθύνεται για την αποτυχία του προγράμματος ο κ. Τόμσεν δεν απήντησε. "Δεν θα μπω στη διαδικασία να πω ποιος ευθύνεται και για τι στην τρόικα. Έχουμε τρεις διαφορετικούς οργανισμούς, τρεις διαφορετικές εντολές και τρεις διαφορετικούς σκοπούς", τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει το εύρημα της έκθεσης ότι η τρόικα δεν λειτουργεί καλά διατήρησε αποστάσεις από το συμπέρασμα αυτό.

"Η έκθεση δεν λέει ότι η τρόικα δεν λειτουργεί καλά. Λέει ότι θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συνεργασία. Δεν θα πω λοιπόν ότι η τρόικα δεν λειτουργεί καλά", είπε ο Δανός επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.