Χατζηδάκης: Η εμπιστοσύνη των αγορών δε χτίζεται με επικοινωνιακές κινήσεις

“Η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών δεν χτίζεται με επικοινωνιακές κινήσεις, αλλά κερδίζεται με δράσεις ουσίας”, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του από το βήμα εκδήλωσης με θέμα “Το παράδειγμα της Ιρλανδίας στην έξοδο από την κρίση”.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η όποια αλλαγή έχει υπάρξει στην ελληνική οικονομία οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα και αυτό αναγνωρίζεται τόσο από τους εταίρους, όσο και από φορείς της αγοράς. “Αλλά δεν εφησυχάζουμε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολο και ανηφορικό δρόμο. Ξέρουμε ότι το θετικό κλίμα που χτίζουμε μπορεί εύκολα να ανατραπεί αν ξεφύγουμε από το δρόμο της σοβαρότητας, της σκληρής δουλειάς και του αυστηρού προγραμματισμού. Και δε θα ξεφύγουμε από αυτό”, ξεκαθάρισε.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, μίλησε μεταξύ άλλων και ο πρέσβης της Ιρλανδίας στην Ελλάδα, Τσαρλς Σίχαν, ο οποίος έδωσε έμφαση στη διαμόρφωση ενός μακροπρόθεσμου, τεκμηριωμένου πλαισίου υλοποίησης του προϋπολογισμού, με πλήρη διαφάνεια και ενεργή κοινοβουλευτική εποπτεία, που αποτέλεσε, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό παράγοντα στην επιτυχία του προγράμματος σταθεροποίησης της Ιρλανδίας.

Σημείωσε ακόμα ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης της Ιρλανδίας βασίζονται στην ευελιξία που επικρατεί στην οικονομία και ειδικά στην αγορά εργασίας, στο ιδιαίτερα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, στα υψηλά επίπεδα της εκπαίδευσης αλλά και στα θετικά δημογραφικά στοιχεία. Ωστόσο, ο κ. Σίχαν υπερθεμάτισε την ανάγκη για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ευρωζώνη. “Υπάρχουν κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με την πορεία των συναλλαγματικών ισοτιμιών, των επιτοκίων και των κινήσεων των τιμών των εμπορευμάτων, αλλά και τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.