Σενάρια για λύση πακέτο σε Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο

Το ενδεχόμενο να υπάρξει συνολική λύση για τις χώρες του Νότου που αντιμετωπίζουν προβλήματα και συγκεκριμένα την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο εξετάζουν στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφτασαν στο πρακτορείο Reuters η καθυστέρηση στην υποβολή του αιτήματος βοήθειας από την Ισπανία οφείλεται στο Βερολίνο. Όπως σημειώνουν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, η Α. Μέρκελ θέλει να αποφύγει να περνάει κάθε τόσο μεμονωμένες αποφάσεις από τη γερμανική βουλή και προκρίνει μια “λύση πακέτο”.

“Δεν έχει νόημα να περνoύν μεμονωμένα οι επικείμενες αποφάσεις για την Ελλάδα, την Κύπρο και πιθανόν και για την Ισπανία από το γερμανικό κοινοβούλιο. Αντιθέτως θα πρέπει να συνδυαστούν, λόγω του περιεχομένου τους αλλά και για πολιτικούς λόγους”, εκτιμούν οι κύκλοι που επικαλείται το πρακτορείο.

Γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι διαψεύδουν τη σχετική φημολογία υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο δεν πιέζει κανέναν και προς καμία κατεύθυνση.

Πάντως ο Ισπανός πρωθυπουργός M. Ραχόι διέψευσε πληροφορίες που θέλουν το αίτημα υπαγωγής της Ισπανίας στους μηχανισμούς στήριξης να βρίσκεται προ των πυλών.